Gündem AYM: Yazdıkları FETÖ kanıtı değil

AYM: Yazdıkları FETÖ kanıtı değil

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın hürriyeti haklarının ihlal edildiğine yönelik kararıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Yüksek Mahkeme, kararını altıya karşı 11 oyla verdi.

AYM: Yazdıkları  FETÖ kanıtı değil

İhlal yönünde oy kullanan üyelerden yedisi eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, biri Ahmet Necdet Sezer, biri Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı, iki oyu TBMM’nin seçtiği üyeler verdi. Biri Gül, ikisi Sezer, ikisi Erdoğan, biri TBMM’nin seçtiği üyeler de karara karşı çıktı. Yerel mahkemeler, kararın yayımlanmadığı gerekçesiyle Altan ve Alpay’ın tutukluluğunun devamına hükmetti. AYM, bu gelişmeden sonra twitter hesabından, kararın gerekçesini resmi internet sitesine koyduğunu açıkladı. Kararın gerekçesinde, iki gazetecinin suçlandıkları yazıları, FETÖ/PDY örgütü amaçları doğrultusunda yazdıklarına kanıt gösterilemediği vurgulandı. Altan ve Alpay’ın bireysel başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nce verilen karar tartışma yarattı. AYM, önceki gün Altan ve Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın hürriyeti haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Bu kararın ardından yerel mahkemeler Altan ve Alpay’ın durumunu yeniden değerlendirdi, ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararının yayımlanmadığı gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Oy birliğiyle

AYM de bu gelişmeden sonra resmi twitter hesabından tweet atarak, kararın hem kısa hem uzun gerekçesini resmi internet sitesine koyduğunu duyurdu. Kararların gerekçesinden, Anayasa Mahkemesi’nin Altan ve Alpay’ın tutuklanmasının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın hürriyeti haklarını ihlal ettiği iddiasının “kabul edilebilir olduğuna” oy birliğiyle karar verdiği, açığa çıktı.