Dünya Bağdat, Erbil’e karşı yumuşuyor

Bağdat, Erbil’e karşı yumuşuyor

24.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük’ün Haşdi Şabi desteğinde Irak ordusunun denetimine geçmesiyle Bağdat ve Erbil arasında kopan ilişkilerin normale dönmesine yönelik Bağdat yönetiminden olumlu sinyaller geldi. Anayasal çerçevede Erbil’le yeniden diyaloğa geçileceğini açıklayan Bağdat yönetimi, güvenlik ve petrol konularında yetkinin merkezi hükümete verilmesini şart koştu.

Bağdat, Erbil’e  karşı yumuşuyor

Bağdat ile Erbil arasında sorunların diyalog yoluyla çözülmesine yönelik ABD’nin girişimi ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ısrarı etkili oldu. Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi, Erbil ile Bağdat arasında anayasal çerçevede diyaloğun başlayacağını açıkladı. Hadisi, Erbil ile Bağdat arasında anayasal temelde diyaloğun başlaması için Bölgesel Kürt Yönetimi’nin taleplerinin beklendiğini söyledi. Kürt yönetimince sunulacak taleplerin, Irak’ın toprak bütünlüğü ve bu yönlü kararlarla çelişmemesi gerektiğini ifade eden Hadisi, “Görüşmelerin başlaması; anayasaya saygı, Irak Federal Mahkemesi’nin kararlarına bağlılık, özellikle petrol ve güvenlik konusunda ortak adımlar, merkezi yönetimin bu iki konuda yetkinliği gibi hususlar, güvenli ve güçlü bir diyaloğun ön şartlarıdır” dedi.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, Irak hükümetiyle varolan sorunları çözmek için diyaloğa hazır oldukları mesajı vermişti. Bu kapsamda, Bağdat-Erbil arasında başlaması öngörülen diyalog kapsamında sorunların çözümünde izlenecek yol ve yöntemleri belirlemek amacıyla önümüzdeki hafta bir heyetin Bağdat’ı ziyaret edeceği ifade edildi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi de, Kürt Bölgesel Yönetimi ile yeniden diyalog kurulması için güvenlik ve petrol konularında yetkinin merkezi hükümete verilmesi istedi.

BM de devrede

Birleşmiş Milletler (BM) ise, Bağdat ile Erbil arasında devam eden sorunların çözümü için zaman geçirilmeden diyaloga geçilmesini istedi. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Ferhan Heq tarafından yapılan açıklamada, “BM, Erbil ve Bağdat’a, sorunların çözümü için bir an önce diyaloğa başlamaları yönünde çağrıda bulundu. Her iki tarafın da anayasaya bel bağlayarak oluşturduğu sorunları çözmesi gerekiyor. Federal mahkemenin kararından sonra güç kullanma tehditlerine ve sert demeçlere gerek yok. Irak anayasası çerçevesinde sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır” denildi.

Haberin Devamı