Diyarbakır Bakan Özhaseki İçkale'yi Gezdi

Bakan Özhaseki İçkale'yi Gezdi

01.04.2017 - 14:47 | Son Güncellenme:

.

Bakan Özhaseki İçkaleyi Gezdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi rekreasyon alanını ziyaret ederek, “Teröristlerin yaktığı, yıktığı tahribata uğrayan birçok eser var bunların hepsini baştan sona restore ediyoruz“ dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti öncesi kente gelen Bakan Özhaseki, , İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi rekreasyon alanını gezerek, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yapılan gezinin ardından basın mensuplarının karşısına geçen Bakan Özhaseki, bugün Diyarbakır için önemli bir gün olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın kenti ziyaret edeceğine değinen Bakan Özhaseki, ziyaret öncesinde burada yaklaşık bir yıldır sürdürülen faaliyetlerin hangi aşamaya geldiğini görmek için gezdiklerini ifade etti. Sur ilçesinde önce Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı olarak hasar tespiti yaptıklarını ve işe başladıklarını aktaran Bakan Özhaseki, “İçinde bulunduğumuz mekan bizim en önemli yaptığımız işlerden bir tanesi. Bütün Diyarbakır tarafından kutsal bilinen 27 bulunduğu Hz. Süleyman Cami çevresi 115 dönümlük arazi içerisinde gecekondu vari yapılar vardı, bunlar temizlendi ve şu anda gördüğümüz gibi ziyarete açıldı. Güzel bir mekan haline geldi. Bunun dışında sur içerisinde evleri yıkılan vatandaşlarımızın evlerini verebilmek amacıyla çok hızlı bir konutlaşma faaliyetine girmiştik, yaklaşık 5 bin 637 konutun yapımına başladık. Bunlardan bin 400 tanesi bitirildi” diye konuştu.

“Esnafın memnuniyeti gözlerinden okunuyor”
Şu anda Sur içerisinde evi yıkılmış bir vatandaşın kendilerinden evini isterse, evini verebilecek durumda olduklarını aktaran Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hazırlıklarımız tamam. Bir başka faaliyetimiz burada sokak sağlıklaştırma projesi. Melikahmet ve Gazi caddesi gibi iki önemli caddemiz var, burası ticaretin kalbi. Buradaki bütün dükkanların üzerindeki çirkinlikleri geçirdikten sonra bazalt ahşap karışımı çok güzel bir model ortaya koyduk. Esnaf arkadaşlarımızın memnuniyeti gözlerinden okunuyordu. Burada başka bir faaliyetimiz, bin 200 tescilli eserin bulunduğu alanın içerisindeyiz, bunlar içerisinde teröristlerin yaktığı, yıktığı tahribata uğrayan birçok eser var bunların hepsini baştan sona restore ediyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz 16 tarihi esere başladı, içerisinde Kurşunlu Cami gibi eserler de var, kiliseler de var hanlar da var hamamlar da var. Bunların hepsi restore ediliyor. İçeride yıkılmış yapının yerine artık buradaki koruma amaçlı imar planına uygun geleneksel Diyarbakır evleri yapılıyor, bu evler taş, bazalt avlulu sütunlu evler. İşte şimdi onların yapımına da başladık. Buradaki şapı bundan sonra rastgele betonarme birkaç katlı olmayacak. Tamamıyla koruma amaçlı imar planına uygun şekilde yapılacak. 320 dönüm, kale surlarının altından buraya gelecek şekilde park çalışması içerisinde envai çeşit sosyal donatılar olacak. UNESCO’nun Hevsel Bahçeleri olarak bildiği ve tescili ettiği ve takip ettiği projeyi de hayata geçiriyoruz. Sur içerisinde altyapı faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bütün bunlar bittiğinde inşallah burası bir cazibe merkezi olacak, turizm destinasyon merkezi olacak. Çatışmalar başladığında insanlar evlerini terk ettiği için insanlar mağdur oldu. 8-10 aydır dışarda, sağda solda idare ettiler. İşte o vatandaşlarımıza devlet olarak değişik tekliflerde bulunuyoruz. Diyoruz ki eğer bizden ev istiyorsanız eviniz hazır, hatta evinizi terk ettiğiniz ilk günden bu yana 745 lira kira yardımında da bulunacağız dedik. Vatandaşlarımız hepsine eşya yardımında da bulunuyoruz. İsterlerse koruma amaçlı imar planına bağlı olarak arazilerinin üzerine evlerini de yapabilirler. Veya ne onu ne bunu istiyorum derse parasını da alabilir. Vatandaşın mağduriyetini gidermek amacıyla bu tekliflerde bulunuyoruz.”

Yazarlar