Ankara Bakan Özlü: "Ülkemizin Hem Sanayisine Hem De Tarımına Bütüncül Perspektiften Bakmalıyız"

Bakan Özlü: "Ülkemizin Hem Sanayisine Hem De Tarımına Bütüncül Perspektiften Bakmalıyız"

13.06.2017 - 17:31 | Son Güncellenme:

.

Bakan Özlü: Ülkemizin Hem Sanayisine Hem De Tarımına Bütüncül Perspektiften Bakmalıyız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bu yasaya sadece zeytin bahçesinden bakmak Türkiye’ye kötülük olabileceği gibi, sadece sanayi perspektifinden bakmak da yanlış olur. Ülkemizin hem sanayisine hem de tarımına bütüncül perspektiften bakmalıyız. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri sanayisi en gelişmiş ülkelerdir" dedi.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu; Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın ikinci maddesini görüşmek üzere toplandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, komisyondaki tartışmaların az gelişmiş ülkelerde eşine rastlanabilecek düzeyde olduğunu belirterek, "Kendilerini zeytincilikle ilgili sivil toplum kuruluşu olarak takdim edenler, ne bir çözüm önerisi ne de bilimsel rapor ortaya koydular. Sadece ‘tasarıyı geri çekin, biz çalışalım, birkaç ay sonra gelelim’ dediler. Muhalefet de benzer söylemlerde bulundu, ama alternatif çözüm önerisi getirmedi. 15 gündür talan, yağma ve kıyım edebiyatı yapılıyor. Siyasetçisi, gazetecisi, sanatçısıyla ‘zeytinliklere kıymayın’ söylemi geliştiriliyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Özlü, şunları kaydetti:
"Mevcut yasada zeytinlik sahası tanımının bulunmadığını, yani nereye zeytinlik deneceğinin, nereye zeytinlik denmeyeceğinin belirlenmediği, bunun da söz konusu yasanın en önemli eksikliğinin olduğu görülürdü. Bu zeytinlik sahaları ile ilgili karar alınmasında veya anlaşmazlık halinde çözüm getirecek bir mekanizmanın belirlenmemiş olmasıdır. Bizim çıkardığımız teklif, bu mekanizmayı, Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu olarak tanımlıyordu. Bütün bu süreci de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordine ederek birlikte yürüttük. Bugün çevreyi koruma maksatlı teknolojilerin son derece geliştiği, çok modern arıtma ve filtre sistemlerinin bulunduğundan bihaber olmak mümkün olmadığına göre bu yasaya çevre duyarlılığı sebebiyle itiraz edilmesini anlamak mümkün değil. Yapılan tenkitler, Türkiye’nin hem sanayisini hem de tarımını dikkate alan bir bakış açısıyla yapılmalıydı. Bu yasaya sadece zeytin bahçesinden bakmak Türkiye’ye kötülük olabileceği gibi, sadece sanayi perspektifinden bakmak da yanlış olur. Ülkemizin hem sanayisine hem de tarımına bütüncül perspektiften bakmalıyız. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri sanayisi en gelişmiş ülkelerdir. Sanayisi en gelişmiş ülkeler, aynı zamanda çevreye ve doğaya da en duyarlı ülkelerdir. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir kusur, yanlış bulunmadığına inandığımızı belirtmek istiyorum."
Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Grup Başkanvekilleri ve ilgili Bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını belirterek, çoğunluğun maddenin çekilmesi yönünde olduğunu ifade etti. Toplantıda, ikinci maddenin geri çekilmesi ile ilgili ortak önerge okundu ve kabul edildi.