Ekonomi Bakan Tüfenkcı ikinci el otomobil satışındaki yeni düzenlemeyi anlattı

Bakan Tüfenkcı ikinci el otomobil satışındaki yeni düzenlemeyi anlattı

20.09.2017 - 14:43 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ikinci el otomotiv satışına yeni düzenleme getirilmesiyle ilgili ayrıntıları anlattı. İkinci el düzenlemesini bitirdiklerini ve yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiklerini söyleyen Tüfenkci, " Özellikle ikinci el otomotiv piyasasının düzenlenmesi noktasında, bu mesleği yapan komisyoncuların belli bir nitelikte olmasını, her önüne gelenin bu işi yapmamasını amaçlıyoruz"dedi. Meyve sebze satışlarında yeni dönemin Ekim ayında başlayacağını duyuran Bakan Tüfenkci, "Özellikle sebze ve meyvede standart kap uygulamalarını getirerek, buradaki sebze ve meyve israfını önleme noktasında önlemlerimizi alıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Tüfenkcı ikinci el otomobil satışındaki yeni düzenlemeyi anlattı

Yeşilköy CNR Fuar Merkezi'nde Food İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Market Ekipmanları Fuarı'nın açılışını gerçekleştiren ve stantları gezen Bakan Tüfenkci, habercilere açıklamalarda bulundu. İkinci el otomotivde garanti sürecini başlatacaklarını söyleyen Tüfenkci, "Biliyorsunuz eğer siz orada etiketine, 'bu araç hasarsızdır' veya bakımını tam olarak yapıldığını söylüyorsanız belli bir km de, 5 bin km de garanti vermesini istiyoruz"dedi.

Haberin Devamı

EMLAK SEKTÖRÜNE DE DÜZENLEME GELECEK

Benzer bir düzenlemeyi emlakta da getireceklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, " Aynı düzenlemeyi amaçlıyoruz. Ama emlak düzenlemesini, ikinci el otomotiv düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra Başbakanlığa göndermek istiyorum. Bununla ilgili çalışmalarımızı emlakta da paydaşlarımızla da devam ettiriyoruz. Orada da güvenli, emlak işi yapanların belli bir vasıfta olmasını, nitelikte olmasını istiyoruz. Sözleşmelerin şeffaf olmasını istiyoruz. İzlenebilir olmasını istiyoruz. Komisyon ücretlerinin net olarak belirlenmesini istiyoruz"diye konuştu.

AMAÇ DOLANDIRICILIĞI ÖNLEMEK

Bakan Tüfenkci, her iki sektörde de yeni düzenlemedeki amacını, " Üreticilerin haklarını koruyabilmek, bu ticaretin belli bir kurallar içerisinde yapılmasını sağlamak ve buradaki suistimalleri ve dolandırıcılığı önlemek"olarak açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, YENİ VE DERİNLİĞİ OLAN BİR BORSAYA KAVUŞMUŞ OLACAK

Bir gazetecinin fuara ilişkin sorusu üzerine Tüfenkci, yabancının Türkiye’ye olan ilgisinin hain darbe girişiminden sonra da devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle gıda önemli bir sektör. Gıdanın enflasyondaki yerini bildiğimiz için gıda enflasyonunu düşürme adına oradaki oynaklığı stabil haline getirebilme adına bildiğiniz gibi orta vadeli tedbirler aldık ve bu Gıda Komitesi’nde de konuşuldu. Onu ekim ayı içerisinde hayata geçireceğiz. Özellikle sebze ve meyvelerin standart ambalajı içerisinde taşınmasını ve o ambalaj içerisinde nakledilmesiyle ilgili bir yönetmelik taslağını hazırladık. Bu, Gıda Komitesi tarafından kabul edildi. Yine soğuk zincir içerisinde taşınarak, buradaki zayiatları önleme, soğuk zincir içerisinde tüketiciye arzı konusunda çalışma ve teşviklerimiz var.

Gıda ile ilgili lisanslı depolar, hububat, bakliyat ile ilgili lisanslı depolarla ilgili teşvik ve tedbirler var. 93 lisanslı depoya müracaat eden firma var. Yaklaşık 35’i faaliyete geçti. 93’ü faaliyete geçtiğinde de 10 milyon tonluk depo hacmine sahip olacak. Böylelikle arzın, ürünün fazla olduğu zaman dilimi içerisinde üretici, çiftçi piyasaya mallarını getirme noktasında bir alternatife sahip olacak. Dolayısıyla sağlıklı şartlarda depolanabilen ürünlerle 12 aya yayılan talebi karşılayabilecek Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyete geçmesiyle de Türkiye, yeni ve derinliği olan bir borsaya kavuşmuş olacak. Böylece çiftçimizin ürünleri alternatif pazarlarda da satılmış olacak. Yurt dışından borsa üzerinden alımlar... Özellikle bizim güçlü olduğumuz fındık, kayısı, incir, üzümde artık fiyatlar Türkiye’de belirlenecek, borsası Türkiye’de oluşacak. Bunun için bütün hızımızla Ürün İhtisas Borsası’nı hayata geçireceğiz."

Haberin Devamı

SEBZE VE MEYVE BUZDOLABINA GİRENE KADAR KORUNACAK

Tüfenkci, gıdada hem tüketicilerin sağlıklı şekilde ürünlere kavuşması, kazanması hem de üreticilerin kazanması için mekanizmalar oluşturmak istediklerini söyledi.

Özellikle sebze ve meyvenin, diğer gıda ürünlerine kıyasla enflasyonu daha çok etkilediğini hatırlatan Bakan Tüfenkci, " Rakamları aşağıya çekmek için bir dizi önlemler alındı. Bunları da Ekim ayı içinde uygulama koyacağız. Almış olduğumuz tedbirlerle, teşviki de beraberinde getirerek, ambalaj sektörüne bir alan açmış oluyoruz. Özellikle sebze ve meyvede standart kap uygulamalarını getirerek, buradaki sebze ve meyve ısrafını önleme noktasında önlemlerimizi alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Sebze ve meyveye standart ambalaj getireceklerini açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, " Taşımada soğuk zinciri getirerek, soğutuculu araçlarla taşınmasını sağlamak, soğuk depolarda bunları muhafaza etmek, özellikle marketlerde ve manavlarda da yine soğuk zincir içerisinde tüketiciye ulaştırarak, buzdolabına erişmesini istiyoruz"diye konuştu.