Gündem Bakanlığın şikâyet şartına itiraz

Bakanlığın şikâyet şartına itiraz

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hayvan hakları aktivistleri yasa tasarısını Milliyet'e yorumladı

Bakanlığın şikâyet şartına  itiraz

Hazırlanan torba yasa tasarısına göre sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan veya eziyet eden ya da haklı bir neden olmaksızın öldüren kişiye 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Nesli tehlike altında olan hayvanı öldürene ise 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Tasarı, daha önce ‘mal’ olarak görüldükleri için sahipsiz hayvanlara zarar verenlere ceza verilmemesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı devreye sokuyor. Sahipsiz hayvana yönelik işlenen suç, bakanlığın başsavcılığa yazılı başvurusu şartıyla yargı önüne gidecek. Tasarıyı Milliyet’e değerl endiren hayvan hakları aktivistlerinin görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

Bakanlığın şikâyet şartına  itiraz
‘Kamu davası niteliğinde olmalıydı’

(İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı): “Yasada sahipsiz hayvanlar içinde bir soruşturma yapılabilmesi için şikâyet şartı getiriliyor. Bu şikayet hakkı da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verilmiş. Bakanlık bir ihbar geldiğinde ya da bir olaya vakıf olduğunda sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak eğer savcılığa suç duyurusunda bulunmazsa dava açılması söz konusu olmaz. Dolayısıyla yasa bir kamu davası niteliğinde değil, şikâyete bağlı bir suç niteliğinde düzenlenmiştir. Tek şikâyet mercii Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın olması demek de, kavuşturmayı ve soruşturmayı zorlaştıran Anayasadaki şikâyet haklarını ve hürriyetini engelleyen bir düzenleme anlamına geliyor. Yapılması gereken kamu davası niteliğinde bir düzenlemeye olmasıydı.”

Haberin Devamı

Bakanlığın şikâyet şartına  itiraz
‘Para değil hapis cezası’

(İyi Biri Misin Derneği Başkan Yardımcısı): “Şikâyet hakkının sadece bakanlığa tanınması başlı başına hayvan hakları ihlaline giriyor. Günümüzde alenen belediyeler hayvanlarımızı 5199 yasasını çiğneyerek, kısırlaştırma ve toplama gibi çeşitli ihlallerde bulunmaya devam ediyor. Bu gibi ihlaller de bakanlık mı şikâyetçi olacak? Konu hakkında çalışan baroların, STK’ların ve hayvan hakları savucuların görüşlerinin alınmadığı bir yasayı kabul etmiyoruz. Asla para cezasına çevrilmeyen hapis cezaları istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kabul etmiyoruz’

(Empati Platformu Başkanı): “Tasarıda, 3, 4, 7 yıllık cezalar gündemde ama cezalar hep en alt sınırda verilecektir. Biz alt sınırın artırılmasını istiyoruz. Diğer taraftan tecavüze uğrayan hayvanlarla ilgili tek bir uyarı ve madde yok. Söz konusu tasarı da belediyeler tarafından toplu katledilen hayvanlarla ilgili neden bir madde yok? Belediyelere yaptırım uygulamayan hiç bir yasa tasarısı çözüme yönelik değildir. Kabul edilmeyecek bir diğer madde de sahipsiz hayvana şiddetin suç duyurusunu sadece bakanlığın yapabilecek olması. Bu durumda bizlerin savcılıklara yaptığı müracaatlar kabul görmeyecek.”

Yazarlar