Gündem Bakanlık onay verdi mahkeme savunma istedi

Bakanlık onay verdi mahkeme savunma istedi

19.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yalova’da 192 bin ağacı katledecek taş ocağına verilen ÇED raporunun iptali için çevrecilerin açtığı davada mahkeme, bakanlıktan 15 gün içinde kararın dayanağı ve savunmasını istedi

Bakanlık onay verdi mahkeme savunma istedi

Yalova’da ‘Taş ocağı Kapasite Artışı Projesi’ için verilen ve 192 bin 444 ağacın kesilmesine onay veren ÇED raporunun iptali için çevreciler tarafından açılan davada, Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kararın dayanağı ve savunmasını istedi.
Yalova’nın Güneyköy sınırları içinde kalan, Rümeysa Bağatar ile bir dönem Ak Parti Yalova il yönetiminde görev yapan Muğlim Bağatar’a ait BMT Bahadır Madencilik Şirketi tarafından işletilen tesisin ‘Kapasite Artışı Projesi’ için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi.

Ek süre talebi
Karara tepki gösteren Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği ile Yalova Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Hakim Menteş, işlemin, ’hukuka aykırı olduğu, 192 bin 444 orman ağacının kesilmesine yol açacağı’ gerekçesiyle Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi’ne kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.
Mahkeme ise 27 Ocak tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararı ile kararın dayanağı tüm bilgi ve belgelerin incelenmesine, savunma ve ara kararı süresinin 15 gün olarak belirlenmesine karar verdi. Menteş, mahkemenin verdiği süreyle ilgili Bakanlığın ek süre talebinde bulunduğu belirtti.
Aslında, Yalova’daki taş ve maden ocakları ile ilgili tartışma 2005 yılından beri devam ediyor. Eski Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, bu konuda yoğun mücadele verdi. Yalova Valiliği görevine 2003 yılında gelen Doç. Dr. Erbay, 2008’de görevden alındı ve açtığı davayı kazanarak 2009 yılında yeniden görevine döndü ve 2011 yılına merkez valiliğine alındı.

Haberin Devamı

Yalova bu kez orman depremi yaşamasın

Valilik olarak aldıkları karara o dönemde Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını anlatan Doç. Dr. Erbay, Bursa İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın Danıştay tarafından bozularak haklı görüldüklerini belirtti. Erbay, “Orman denizi dediğimiz Yalova bu kez yeni orman depremi yaşamasın diye üzerimize düşen görevi yaptık” dedi.

Yazarlar