Gündem Bakanlıktan ‘slime’ uyarısı

Bakanlıktan ‘slime’ uyarısı

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Slime’ adlı yarı akışkan oyuncakta uyuşturucu hammaddeleri ortaya çıkması üzerine, Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı

Bakanlıktan ‘slime’ uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çocukların oynaması için kırtasiyecilerden alınan yarı akışkan ‘slime’ isimli oyuncakta uyuşturucu hammaddeleri olduğunun ortaya çıkması üzerine ürünle ilgili inceleme başlattı. Bakanlık, ürünün tüketiciler tarafından evde hazırlanmasının riskler içerdiğini, ambalajlı ürünlerde uygunsuzluğa rastlanmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Evde üretim riskli’

Bakanlıktan yapılan açıklamada ürünün nihai haliyle tüketiciye sunulduğu gibi, içeriğinde bulunan maddelerin tüketiciler tarafından temin edilip, evde uzman olmayan eller tarafından da hazırlanabildiği kaydedildi. Haberlere konu ürünlerin piyasaya sunulan nihai ürün olmadığına ve kimyasal maddeler kullanılarak tüketici tarafından evde hazırlandığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

‘Boraks solumayın’

“Boraks isimli madde sağlıktan temizliğe birçok üründe kullanılmaktadır. ‘Slime’ yapımında da kullanılan bu maddenin, özellikle çocuklar tarafından toz halindeyken solunması, gözle ve ciltle teması sağlık açısından tehlikelidir. Bilgisi olmayan kişilerin, ‘slime’ yapımında uzun süre boraks ile teması sorun yaratabilir. Çocukları cezbedici nitelikte olan bu ürünün, tüketiciler tarafından evde hazırlanması riskler içermektedir. Bunun yerine testlerden geçmiş, üzerinde uyarı işaretleri bulunduran, ‘Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’ hükümlerine uygun şekilde satılan ürünlerin riskleri ortadan kaldıracağı düşünülmektedir.”

Haberin Devamı

‘CE’ işareti olmalı

Bakanlık açıklamasında, ambalajlı ürünlerde uygunsuzluğa rastlanmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Ambalajların üzerindeki uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca alerjik rahatsızlığı olan çocuklardaki hassasiyetlerin dikkate alınması gerekmektedir. ‘Slime’ türü ürünleri alırken şu hususlara dikkat edilmeli: CE işareti bulunmayan ürünler alınmamalı, ürün ambalajında ‘EN 71’ testlerinin yapıldığına dair bilgi olmalı, ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisi yer almalı.”

Yazarlar