Ekonomi Bakliyatın tadı kaçtı

Bakliyatın tadı kaçtı

23.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli bakliyat tüketime yetmediği için piyasadaki bakliyatın büyük kısmı ithal ediliyor. Kuru fasulye Arjantin’den, nohut Meksika’dan, mercimek Kanada’dan geliyor. Esnafa göreyse ithal malın tadı yerliyi asla tutmuyor

Bakliyatın  tadı kaçtı

Enflasyonu yükselten gıda fiyatlarını dizginlemek isteyen hükümet, çeşitli gıda ürünlerinde gümrük vergisi indirimini gündeme aldı. İthalat silahı çekilen ürünlerin başında bakliyat gelirken, baharat da yakın takibe alındı.

Toptan ve perakende satış yapan dükkanlar da ‘ithal’ ürün hamlesinden payını aldı. Yerli ürün satan dükkanlar parmakla gösterilecek kadar azaldı. Kanadalı mercimek, Arjantinli kuru fasulye, Meksikalı nohut; Erzincanlı kurufasulyeyi, Afyonlu nohutu, Yozgatlı mercimeği yerinden etti.

‘Kimse sormuyor’

Toptan-perakende bakliyat satışı yapan Hamza Açıkalın, bu yıl kurufasulye ve nohutta ithal ürün tercih ettiğini anlatırken, “Toptancı yerli ürün getirmemişti. Ürün olmamış. Vergisini de katınca işler iyice bozuldu. Eskiden yerli ürün istenirdi, şimdi kimse sormuyor” dedi.

‘Tadını da bitirdi’

Bakliyatın  tadı kaçtı


90’lı yılların ortalarına kadar bir bakliyat caddesiyle alışveriş yapanların uğrak noktası olan Eminönü’nde bu işi yapan tek bir dükkan kaldı. Caddedeki yerinden ara sokağa inen dükkanda yerli ürünün birçok seçeneği mevcut. Sahibi İzzet Gürel, 56 yıldır gıda işiyle uğraştığını belirterek, yerli ürünün ‘tadını’ henüz hiçbir ithalat ürünün karşılamadığını söyledi. Gürel, “İthal kırmızı mercimeği pişiriyorsun rengi griye dönüyor, bizimki ise kehribar. Hiç bunun tadını tutar mı? Geçen yaz yağış olmayınca nohutlar büyümedi ama yine de o küçük yerli ürünü aldım. Diyorlar ki Meksika’dan gelmiş büyük marketlerde koca koca nohut satılıyormuş. Pişirelim bakalım yerini tutar mı” dedi.

Mercimek eken yok

Toptancıların daha çok ithal ürün tercih ettiğini belirten Gürel, “20-30 yıl öncesindeki yerli ürün bolluğu artık yok. O yüzden üreticiden direkt alıyoruz. Dünyanın neredeyse her yerinden kuru fasulye geliyor. Yıllar önce en büyük yeşil mercimek üreticisi Yozgat’tı. Üreticiye, ‘Yonca ekin, daha çok para ediyor’ denilince, bunlar üretimi çok yaraladı” diye konuştu.