Ekonomi Balık bol sebze ucuz

Balık bol sebze ucuz

08.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul semt pazarlarında salata malzemesi olarak satılan yeşilliklerin fiyatı balık sezonunun açılmasıyla yarı yarıya düştü. İki hafta önce 5 liradan satılan kıvırcık marulun fiyatı 2-3 liraya indi. Roka ve maydanoz 1-2 liradan satılır oldu

Balık bol sebze ucuz

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte balığın olmazsa olmazı marul ve roka gibi yeşilliklerin fiyatlarında düşüş yaşanmaya başladı. İki hafta önce 5 liradan satılan kıvırcığın fiyatı 2-3 liraya düşerken roka ve maydanuzun demeti 1-2 liradan satılıyor. Pazarın en pahalı ürünleri ise son günlerini yaşayan bamya oldu. Kilosu 14 liradan satılan bamyayı 7 lira ile barbunya ve taze fasulye izledi.

İstanbul’un en büyük semt pazarlarından olan Fındıkzade pazarında fiyatların nabzını tuttuk. 30 senedir pazarcılık yapan Muharrem Erdem, fiyatlardaki düşüşlerin dönemsel olduğunu söyledi. Balık sezonunun yeşillik fiyatlarını etkilediğini belirten Erdem, “İki hafta öncesine kadar tanesi 5 liradan satılan kıvırcık bugün 2-3 lira. Roka, maydanoz, yeşil soğanın demeti 1-2 lira arasında satılıyor” dedi. Karnabahar fiyatlarında artış olduğunu belirten Erdem, “Karnabaharı halden kilosu 4 liradan alıyoruz. Etrafındaki yaprağını kesince ortalama 800 gram gibi bir kaybı oluyor. Bunu da ucuza satamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Domates fiyatı arttı

30 senedir pazarlarda sebze ve meyve satan Mesut Çakır, “Kışın sebze ve meyve fiyatlarında artış oluyor. Domatesler son demini yaşıyor. Çanakkale domatesinin en iyisi şu anda 5 lira. Enflasyonda değişiklik pazara yansımıyor. Üretici ürününü ne kadardan piyasaya sürüyorsa pazarı da o fiyat belirliyor” dedi. Buna rağmen pazarda bir hareketlilik olduğunu belirten Çakır, tezgaha serdiğimiz malın çok az bir kısmının ertesi güne kaldığını söyledi.

Yaz sebze ve meyvelerinin fiyatları ise el yakıyor. Pazar tezgahlarındaki en yüksek fiyat, kilosu 14 lira olan bamyanın. Bamyayı kilosu 7 lira olan barbunya, taze fasulye ile kilosu 6 liradan satılan kırmızı biber izliyor.

Mandalina 2-3 lira

Pazar esnaflarından Vedat Alataş, fiyatlarda haftadan haftaya dalgalanma olduğunu belirterek, “Kış geldi biraz yükselme oluyor. Ama muzda yaza göre bir düşme var. Okulların açılmış olması bunu etkiliyor. Yerli muzun kilosu 3-4 lira arası satılırken ithal muzun kilosu 5-6 lira arasında değişiyor. Kivi yeni çıktı kilosu 3 lira, ananas 5 lira. Tabii bunlar tropikal meyve olduğu için talepler yerli meyveye olduğu gibi olmuyor. Fiyatlar da talebe göre değişiyor” dedi.

Kışın en çok tüketilen meyvelerin başında gelen elma ve mandalinanın kilosu 2-3 lira arasında değişirken tezgahlardaki son günlerini yaşayan üzüm ve mürdüm eriğinin kilosu 3 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Vatandaş indirim bekliyor

Vatandaşlar sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşanmadığını belirterek, “Fiyatlar her hafta üstüne konularak artıyor. Sebze ve meyve fiyatlarında düşüş olduğu söyleniyor ama bu pazara yansımıyor. İşçiye, emekliye yapılan zam ortadayken pazardaki sebze meyvede yapılacak 1 liralık indirim alım gücünü etkilemez” diye konuştu.