Gündem Balık yağının faydaları nelerdir?

Balık yağının faydaları nelerdir?

19.04.2018 - 15:26 | Son Güncellenme:

Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı beslenmek hayatımızı mutlu ve sorunsuz geçirebilmek için dikkat etmemiz gereken en önemli konuların başında geliyor. Balık yağının faydasını çocukluğumuzdan beri annelerimizden, uzmanlardan sık sık duyuyoruz. Peki balık yağı tam olarak nedir ve neden önemlidir? Gerçekten bahsedildiği kadar faydalı mıdır? Nerede bulup, nasıl kullanabiliriz? İşte balık yağı hakkında merak edilenler…

Balık yağının faydaları nelerdir

Balık yağı nedir?

Balık yağı balığın dokusundan elde edilen yağdır. Hamsi, uskumru, somon, ton balığı gibi yağ oranı zengin balıklardan elde edilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yağ sayesinde vücudumuzun kendi kendine elde edemediği yağları vücudumuza alabiliriz.

Balık yağının faydaları

Balık yağının en önemli faydalarından biri hafızayı ve zekâyı güçlendirmesidir. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak balık yağı kullananların, kullanmayanlara göre daha güçlü bir hafızaya sahip oldukları gözlenmiştir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların kullanmasını uzmanlar tavsiye ediyor.

Kanın vücudumuzda rahat bir şekilde dolaşmasını sağlarken aynı zamanda kalp damar sağlığını da koruduğu biliniyor. Bu sayede felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi sorunların da yaşanma sıklığını azaltır.
Omega-3 yağ asitleri kemiklerimizi korumada D vitamini kadar önemlidir. Balık yağı kemikleri güçlendirip, kemik erimesini geciktirmede yardımcı olur.

Balık yağının vücuttaki ağrıları azaltmada etkili olduğu kullanan kişiler tarafından söyleniyor.

Ayrıca balık yağının cilde de diğer organlarımıza olduğu kadar faydalı olduğu söylenebilir. Sivilce ve akne oluşumunu geciktirdiği gözlemlenmiş ve yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıklarla da mücadele ettiği biliniyor. Tüm bunların yanında güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerini de son derece azaltıyor. Mesela sedef hastalığının tedavisinde balık yağı takviyesi kullanılabilir.

Uzmanlar genelde gebelikte balık yağı kullanımını tavsiye ederler çünkü balık yağı takviyesi bebeklerde el ve göz koordinasyonunun yanında görsel gelişime de katkı sağlar.

Balık yağını nereden bulup nasıl kullanabiliriz?

Balık yağını sıvı ve katı, hap şeklinde eczanelerden temin edebilirsiniz. Balık yağı kıymetli bir yağ olduğundan aldığınız yerin güvenilir bir yer olmasına ve sahtesini satın almamaya dikkat etmelisiniz.
Balık yağını kullanıp kullanmamanız gerektiğini, kullanacaksanız almanız gereken miktarı mutlaka uzman bir doktora sormanız tavsiye edilir.

Aynı şekilde kullandığınız farklı ilaçlar varsa bu ilaçlarla birlikte alıp alamayacağınızı mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Eğer doktorunuz öneriyorsa, onun tavsiye ettiği dozlardan fazla alım yapmamaya özen gösterin