Gündem Balıkçılar umutsuz

Balıkçılar umutsuz

04.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balık fiyatları sezonun açılmasına rağmen tüketicinin istediği fiyat seviyesine inmedi. Balıkçılar yeni sezondan pek umutlu olmadıklarını dile getirdi

Balıkçılar umutsuz

1 Eylül’de balık sezonunun açılmasından sonra tezgâhlarda fiyatlar halen tüketicinin istediği seviyeye inmedi. Sofraların vazgeçilmezi olan hamsinin kilosu bile 10 TL’den satılırken, tam mevsimi olan palamudun tanesinin 25-30 TL’den alıcı bulması balığın çok az avlandığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Geçen yılın aynı dönemlerindeki balık fiyatlarından daha yüksek olan tezgâhlarda balık çeşidinin de sert giden hava nedeniyle az olduğu görülüyor. Balığı büyük emeklerle yakalayan balıkçılar kadar tüketiciyle buluşturan satıcıları da memnun etmeyen fiyatların hava şartlarının düzelmesiyle birlikte yarından itibaren düşmesi bekleniyor.

Sezon başlamadan önce palamut ve hamsinin tezgâhlarda bol olarak görüleceğini düşünen Kadıköy Özmen Balıkçılık yetkilisi Mehmet Kaya, “Hep kuzeyden ve sert esen rüzgâr balığı derinlere itti. Ama hava şartlarının düzelmesiyle tezgâhlardaki ateşin söneceğine inanıyoruz. Balık fiyatının düşük olması herkes gibi bizim için de çok önemli. Müşterimiz hamsiyi 10 TL görünce diğer balıkların ne kadar pahalı olduğunu anlıyor” dedi.

Haberin Devamı

“Bereket 3-5 güne belli olur”

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise balık satanlar kadar umutlu değil. Karadeniz’de 5-8 kuvvet arasında esen kuzey rüzgârlarının balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyleyen Kartal, “Sert rüzgârın dinmesiyle geçici bir balık avı yaşanabilir. Ama bu av artışının kalıcı mı geçici mi olduğunu anlamamız için 3-5 güne ihtiyacımız var. Biz uzun vadede bereketli bir sezon geçireceğimizden umutlu değiliz. Bu yıl tüketici pek memnun kalmayacak. Gökyüzü izleyerek havaların düzelmesini bekliyoruz” dedi.

Hamsi 10 lira

İstanbul Balık Hali’ne gelen hamsinin miktarının az olması nedeniyle pek çok balıkçı tezgâhında fiyatı 10 TL. “Denizin kuru fasulyesi” olarak adlandırılan hamsinin ardından istavritin de 10 TL’den satışa sunulduğu görülüyor. Barbunya, tekir, mezgit, lüfer, sardalya gibi balıkların tezgâhta çok az görülmesi de dikkat çekiyor.

-Hamsi (kg): 10 TL

- İstavrit (kg): 10 TL

- İthal uskumru (tane): 3 TL

- Çupra çiftlik (kg): 25 TL

- Levrek çiftlik (kg): 25 TL

- Barbun (kg): 13 TL

- Palamut (tane): 25-30 TL

- Norveç somonu (kg): 35 TL

- Yerli somon(kg): 15 TL

- Karides (kg): 35 TL

- Lüfer (tane): 25 TL

- İri-orta barbun (kg): 130 TL