Gündem Balyoz mağdurları umduğunu alamadı

Balyoz mağdurları umduğunu alamadı

05.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tuğgeneral, tuğamiral ve albay rütbesindeki personelin durumlarının değerlendirildiği YAŞ’ın ikinci gününde sınırlı kadro nedeniyle Balyoz mağdurlarından sadece birkaçının terfi ettirileceği belirtildi...

Balyoz mağdurları umduğunu alamadı

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda toplanan Yüksek Askeri Şûra, çalışmalarının ikinci gününde tuğgeneral ve tuğamiraller ile albayların terfi ve atama işlemlerini ele aldı. Toplantıda alınan kararlar, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emekliye ayrılmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 29. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Toplantının ikinci gününde, Balyoz davasında yargılandıkları gerekçesiyle terfi edemeyen personelin durumu da gündeme geldi. Terfilerin kadro durumu sınırlı olması nedeniyle Balyoz davasında yargılananlardan sadece birkaç ismin terfi edebileceği ifade edildi. YAŞ’ta, disiplin dosyaları da ele alındı. Kamuoyuna daha önce başta paralel yapıyla ilgili iddialar olmak üzere çeşitli nedenlerle 1.200 asker hakkında soruşturma yürütüldüğü yansımıştı. Gerçek rakamın ise 50-60 civarında olduğu, bu personelle ilgili soruşturmaların disiplin kurullarında sürdüğü, bu nedenle YAŞ’ta herhangi bir ihraç kararının çıkmasının beklenmediği belirtildi.
Yüksek Askeri Şûra, ikinci gün çalışmalarına Davutoğlu başkanlığında başladı. Genelkurmay karargahına ilk olarak komutanlar geldi. Davutoğlu, saat 10.15’te geldiği karargâhta, Özel tarafından karşılandı. Şurada, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendiriliyor. Disiplinsizlik, ahlaki durum ve Paralel Yapı’ya yönelik çalışmalar kapsamında TSK’dan ilişiği kesilecek personele ait işlemleri, önceki yıllarda alınan karar doğrultusunda her kuvvet komutanlığı kendisi yürütüyor.
İhraç beklenmiyor
Şurada, TSK’yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor. Şuranın ikinci gününde ihraçların yanı sıra tuğgeneraller ve tuğamiraller ile albayların terfi, atama, temdit ve emekliye ayırma işlemleri yapıldı. YAŞ toplantısında alınan kararların, 5 Ağustos Çarşamba günü Erdoğan’ın onayının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Kamuoyuna daha önce başta paralel yapıyla ilgili iddialar olmak üzere çeşitli nedenlerle 1200 asker hakkında soruşturma yürütüldüğü yansımıştı. Gerçek rakamın ise 50-60 civarında olduğu, bu personelle ilgili soruşturmaların disiplin kurullarında sürdüğü, bu nedenle YAŞ’ta herhangi bir ihraç kararının çıkmasının beklenmediği belirtildi.
500 civarında personele terfi
YAŞ’ın ikinci gününde, Balyoz davasında yargılanması nedeniyle terfi edemeyen personelin durumu da gündeme geldi. Terfilerin kadro durumu sınırlı olması nedeniyle Balyoz davasında yargılananlardan sadece birkaç ismin terfi edebileceği ifade edildi. YAŞ’ın bütünündeki terfilerin tamamının 500 civarı olduğu, Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinde albaylıktan ve generallikten terfi edebileceklerin toplam sayısının yaklaşık 40 olacağı, yüzdeye vurulduğunda bu nedenle Balyoz davasında yargılanan isimlerden sadece birkaçının terfi edebileceği belirtildi.
Muhtemel komuta kademesi
Toplantıda alınan kararlar ile TSK’nın komuta kademesi de yeniden oluşturuldu. Buna göre, görev süresi dolan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Akar, bu pozisyona atanırsa 2019’a kadar TSK’nın bir numarası olarak görevini sürdürecek. Bir aksilik olmazsa Akar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin 29. Genelkurmay Başkanı olacak.
Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın getirilmesi bekleniyor. Akar’ın görevinden ayrılacağı 2019 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na Orgeneral Yaşar Güler’in getirilme olasılığının arttığı değerlendiriliyor.
Orgeneral Güler’in Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bir yıl daha kalması, önümüzdeki yıl Jandarma Genel Komutanlığı’na, 2017 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Böylece Güler, 2019 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na atanabilecek, eğer atanırsa 2022 yılına kadar bu görevde kalacak.
Atay’ın görev süresinin dolması ve emekliye ayrılması nedeniyle bu göreve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin atanması bekleniyor. Mendi, önümüzdeki yıl emekliye ayrılacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün görev sürelerinin, birer yıl uzatılması bekleniyor. Özel ve Atay’ın emekli edilmesiyle boşalacak kara sınıfı iki orgeneral pozisyonu için 10 aday yarışacak.

Haberin Devamı

Kritik karargâhta istihbarat subayıydı

1972’de Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Orgeneral Akar, 1982’deKara Harp Akademisi’nden, 1985’te Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden, 1987’de ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu. Akar, 1990-1993 yılları arasında Napoli’deki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı’nda İstihbarat Subayı olarak görev yaptı. Akar, 1993-1994 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Kalemi, 1994-1997 yılları arasında ise Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürü ola rak görevlendirildi. 1998’da tuğgeneralliğe terfi edilen Akar, sırasıyla Tunceli/Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, Napoli’de Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı Plan ve Prensipler Başkanlığı, tümgeneral rütbesiyle Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı, korgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 3. Kolordu Komutanlığı, orgeneral rütbesiyle de Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Akar, Üstün Cesaret ve Feragat madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası sahibi.