Ekonomi Bankacılar olumlu buldu

Bankacılar olumlu buldu

23.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bankacılar kredi kartı ve tüketici kredilerindeki yeni kuralların genel olarak olumlu ve isabetli olduğunu düşünüyor

Bankacılar olumlu buldu

Kredi kartı ve tüketici kredilerinde kullanımı esneten yeni kuralları değerlendiren bankacılar, yeni taksit ve vadelerin iç tüketimi artırmaya etkisinin kısıtlı olacağı görüşünü ilettiler.
Kredi kartlarında dokuz olan taksit sınırlamasının genel olarak 12 aya çıkartılmasının kredi kartı harcamalarında ilk aylarda artış etkisi yapacağını belirten bankacılar, kısa vadede iç tüketimi canlandırmasını bekledikleri yeni düzenlemelerin uzun vadede beklenen etkiyi yapmayacağını düşünüyor.
Konuya ilişkin görüşünü aldığımız sektördeki büyük bankalardan birinin üst düzey yöneticisi, “Çıkan kurallar genel olarak olumlu ve isabetli olmuş. Ama önemli eksiklikler de var” diyerek şöyle konuştu:
“Üç taksit getirilecek denilen market alışverişlerindeki taksit sınırlamasının sıfırda tutulması çok isabetli. Kredi kartı kullanımında taksit ürünün ömrü ile bağlantılı olmalı. Bir haftada, 10 günde tüketeceğiniz ürünü taksit ile almak doğru değil. Diğer yandan genel taksitli harcamalarda dokuz olan taksit sayısının 12 aya çıkartılması kısa süreli olarak harcamaları artıracak ama ne tür harcamaları. Daha çok giyimde olacak, bu da bir süre sonra durur.”
‘Vergi etkili olur’
Telekomünikasyonla ilgili harcamaların yanı sıra akaryakıt, gıda ve yemek, hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi bir somut mal ve hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulaması sürecek. Yerli elektroniklerin teşvik edilmesiyle ilgili detaylar ise sonra açıklanacak.
Yerli üretimin desteklenmesinin olumlu bir düşünce olduğunu belirten bankacı, ithal ürünlerin cari açık üzerindeki etkisi nedeniyle cep telefonundaki taksit yasağının devam etmesinin yanlış olduğunu söyledi.
Bankacı, “Bu tür ürünlerin kredi kartıyla taksit ile alınmasını yasaklıyorsunuz ancak 24 ay vade ile satıcılarından yüzde 60’a varan faizle alıyor. Tüketici almaktan vazgeçmiyor, cep telefonu satışlarında artış var. Oysa kredi kartının faizi yüzde 2 ile sınırlı. İthal ürünün cari açık üzerindeki etkisini taksit yasağıyla değil vergi düzenlemesiyle kontrol edebilirsiniz” dedi.
‘Asgari tutar engel’
9 aylık genel taksit sınırına tabi tutulan elektrik elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında taksit sınırı 6 ay olacak. Hava yolları, taşımacılık, seyahat acenteleri, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımı, dernek ödemeleri ve vergi ödemelerinde 9 ay taksit sınırı sürecek.
Bunları olumlu bulan bankacılar, beklenen etkinin sınırlı kalmasının önündeki en büyük engelin kredi kartı aylık harcamalarında ödenmesi zorunlu olan asgari tutar oranı olduğunu ifade ettiler.
Üst düzey bir bankacı, “Taksit sayısını kaça çıkartırsanız çıkartın, yüzde 30 olan asgari ödeme zorunluluğu nedeniyle kişi çok rahat harcama yapamayacaktır. Çünkü bir süre sonra takside rağmen aylık ödemeleri asgari yüzde 30 - 40 olacağı için harcamadan kaçınmak zorunda olacak” dedi.
‘Kart daha yaygın’
Kredi kartı ödemelerinde bir defaya mahsus olmak üzere kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin 72 aya kadar yeniden yapılandırılmasının sıkıntılı müşteri açısından olumlu olduğunu, ancak müşteri sayısının çok fazla olmadığını belirten üst düzey bir başka bankacı, “Türkiye’de 11 milyon bireysel kredi müşterisi, 23 milyon kredi kartı müşterisi var. Kredi kartı kullanımı daha yaygın ve kolay bir ürün. Etki hesabı yapılırken bu gerçeğin dikkate alınması yararlı olurdu” dedi.
Bankacı, konut kredilerinde yüzde 75 olan kredi olanın yüzde 80’e çıkarılmasının da çok etki yaratmayacağı görüşünü iletti.