Gündem Baraj faciasında suçlu yok!

Baraj faciasında suçlu yok!

27.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siirt’te piknik yaparken Alkumru Barajı’ndan bırakılan suya kapılarak kaybolan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer’in cesedi bulundu. Gözaltına alınan baraj çalışanları ise savcıdan serbest...

Baraj faciasında suçlu yok

Siirt’in Tillo ilçesi yakınlarından Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı’ndan bırakılan suya kapılarak kaybolan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer’in cesedi, dün kurtarma ekipleri tarafından barajdan 6 kilometre uzaklıkta nehrin içindeki çalılıklarda bulunup çıkartıldı.
Tillo’ya 5 kilometre uzaklıkta bulunan Alkumru Barajı’nda geçen pazar günü saat 16.00’da elektrik üretimi için iki ünite devreye alınınca nehir yatağına bırakılan su miktarı arttı. Baraj gövdesine 4 kilometre uzaklıkta piknik yapan 15 kişi, akşama doğru yükselerek gelen suya kapıldı. Suya kapılan Şeval Parlaküşer’in (6), Osman Parlaküşer (34), Betül Parlaküşer (8) ile Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente’nin (36) cesetleri sudan çıkarıldı. 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer ise bulanamadı. Yaklaşık 15 kilometrelik alanda 3 gündür sürdürülen aramalar dün saat 12.00 sıralarında sonuç verdi. Ekipler, Alkumru Barajı’na 6 kilometre uzaklıkta nehir yatağının içinde 10 yaşındaki Semanur’un cesedinin yerini tespit etti. Suyun altındaki çalılıklara takılan cesedin çıkarılması için takviye ekip çağrıldı. Minik kızın cesedi bulunduğu yerden çıkarıldı.
Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6 kişinin öldüğü baraj faciasının ardından başlattığı soruşturma kapsamında, Baraj İşletme Müdürü Kasım Eren ile elektrik bölümünde görev yapan kumanda operatörleri Fahri Selki, Ahmet Faruk Hatipoğlu, Mehmet Temeloğlu ve Niyazi Gün gözaltına alındı. İfade veren beş kişi adli kontrol kapsamında serbest bırakıldı.

‘Yetkililer dur desin’
Faciada 3 kızıyla birlikte yaşamını yitiren Osman Parlaküşer’in ağabeyi Salih Parlaküşer, Yenimahalle Camisi’ndeki taziyede “Bu tür olaylara yetkililerin dur demesi gerekiyor. Biz de bu olayda sorumluluğu bulunanların ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Milletvekili morga geldi

Haberin Devamı

Hastaneye morgun önüne gelerek acılı aileye başsağlığı dileğinde bulunan Ak Parti Milletvekili Afif Demirkıran “Bu olayda kimin ihmali varsa cezalandırılacak. Bu işin peşini bırakmayacağız, sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Şimdiye kadar 23 kişi öldü

Basın açıklaması yapan Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, vatandaşların tek mesire yerinin Botan nehrinin kıyısı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu barajlar kurulduğundan beri maalesef ki son 6 kişi ile birlikte şimdiye kadar toplam 23 vatandaşımızın hayatına mal oldu. Bunun müsebbibi kim hâlâ onu kanıtlayamıyoruz.”

‘Durum çok flu’

Afyonkarahisar’da Zafer Haftası kutlamalarına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını “Dere içine 3 noktaya hem ışıklı hem de sesli ikaz yapılmış. Nedense vatandaşların bir kısmı çıkmış ama bir kısmı dere içinde kalmış. Herhalde ‘Bana bir şey olmaz’ diye düşündüler. Olayla ilgili cumhuriyet başsavcılığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruşturma başlattı” diye cevapladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de şunları söyledi: “Bir sürü bilgi kirliliği var. Basın ‘yasak bölge’ diye yazıyor, ‘siren çalındı’ deniyor, ‘15 dakika önce haber verildi’ deniyor, ‘verilmedi’ deniyor. Bunların hangisinin doğru, hangisinin ne durumda olduğunu bilmiyorum. Zaten müfettişler gönderildi, inceleniyor. Onlar çıktıktan sonra net bir şey söylemek lazım. Şu anda flu bir durum var. Seçilmiş Cumhurbaşkanımız bu konuda talimat verdi, inceleme yapılıyor”
DHA-AA

Yazarlar