Gündem Barbaros korsanlara karşı

Barbaros korsanlara karşı

17.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Barbaros Görev Gücü, Aden Körfezi’nde Somalili korsanlara karşı görev yapan ABD donanması ile ortak tatbikat yaptı. 4 gemiden oluşan filo, yakında Türkiye’ye dönüyor

Barbaros korsanlara karşı

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 18 Mart’ta Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan 3 kıtayı kapsayan 102 günlük bir yolculuğa çıkmıştı. Türk bayrağını 2 okyanus ve 3 denizde dalgalandıran donanma filosu, tarihi yolculukta Ümit Burnu’nu da 148 yıl sonra yeniden geçmiş oldu. Kıtalararası yolculuğun son günlerinde donanmanın 4 gemisi önemli görevler de gerçekleştirdi. Aden Körfezi’nde Somalili korsanlara karşı ticaret gemilerini koruyan havuzlu çıkarma gemisi USS Mesa Verde(LPD-19) ile TCG Gediz (F-495) ve TCG Oruçreis (F-245) fırkateynleri tatbikat yaptı. Seyir halinde olan fırkateynler arasında askerler geçiş eğitimi yaparken, subaylar arasında da bilgi alışverişi gerçekleşti. Tatbikat isteğinin Aden Körfezi’nde korsanlarla mücadele eden ABD donanmasına ait havuzlu çıkarma gemisinden gelmesi Türk Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki gücünü bir kez daha ortaya koydu.

Gerçek mermilerle tatbikat
Öte yandan Aden Körfezi’nde bulunan donanmaya ait 4 gemi, gerçek mermilerle tatbikatlarını da sürdürdü. Deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında açık denizde karakol görevi de yapan Türk savaş gemileri, pek çok ticaret gemisinin güvenle Hint Okyanusu’na açılmasına eşlik etti. İnce Karadeniz adlı Türk gemisinin geçişinin ardından TCG Gediz’deki Sea Hawk helikopterine binen SAT komandoları gerçek mermilerle atış yaptı. Yaklaşık bin 200 Türk denizcisinin çıktığı 102 günlük yolculuk, önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Süveyş Kanalı’na yaklaşan Türk gemilerinin önümüzdeki günlerde Türk karasularına gireceği ve Marmaris’teki deniz üssünde mola verecekleri öğrenildi.