Ekonomi Barter, 15 bin çalışanı işsiz kalmaktan kurtardı

Barter, 15 bin çalışanı işsiz kalmaktan kurtardı

20.12.2009 - 00:29 | Son Güncellenme:

Garanti Barter, 2009'da 22 şirketin 40 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırdı. Böylece şirketler kapanmaktan, yaklaşık 15 bin çalışan da işsiz kalmaktan kurtuldu

Barter, 15 bin çalışanı işsiz kalmaktan kurtardı

Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, ekonomik krizin etkisiyle barter'a (takas) olan yönelişin arttığını belirterek, "2009'da 22 şirketin yaklaşık 40 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırdık" dedi. Borçları yeniden yapılandırılan birçok şirketin kapanmanın eşiğinden döndüğünü söyleyen Ergün, "Böylece bu şirketlerde çalışan yaklaşık 15 bin kişi de işsiz kalmaktan kurtuldu" dedi.
Krizden önce de borç yapılandırma operasyonları yaptıklarını anlatan Birbey Ergün, krizde firmaların daha fazla finansman sıkıntısı yaşamaya başlamasıyla bu yöndeki taleplerin arttığını söyledi. 2008'de 25 milyon dolar olan yeniden yapılandırılan borç miktarının 2009'da 40 milyon dolara çıktığını belirten Ergün, 2010'da bu rakamın daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

1 milyar dolarlık pazar
Bu yıl barter sektörünün yüzde 100'e yakın büyüdüğünü belirten Ergün, "Garanti Barter 2005'te kurulduğunda Türkiye'nin ilk 5 barter şirketinden biriydi. Bugün piyasada 40-50 firma var. Bunların en az yarısını son bir yıl içinde kuruldu" diye konuştu. Ergün Türkiye'deki barter pazarının 1 milyar dolara yaklaştığını vurguladı.
Garanti Barter'ın DAF Kilit, Ceylan Bebe, Nehir Triko, Y-London gibi birçok firmanın milyonlarca dolarlık borcunu 2-3 yıllık vadelerde yeniden yapılandırdığını kaydeden Birbey Ergün, Baykan Kombi'nin 1.5-2 milyon dolarlık borcunun ise yapılandırılma aşamasında olduğunu söyledi.

Tekstilcinin umudu
Krizde, en çok tekstil firmalarından yeniden yapılandırma talebi geldiğini söyleyen Birbey Ergün şöyle dedi:
"Borç miktarı olarak inşaat ve inşaat malzemeleri firmaları başı çekiyor. Bu iki sektörü ise hizmet sektörü ve matbaalar takip ediyor. Alacaklı firmaların içinde mali müşavir ve avukatlar bile var."

Haberin Devamı

Sistem nasıl çalışıyor?
Çeşitli sektörlerde çalışan birçok firma, barter şirketinin yönetimindeki havuza üye oluyor. Ürettiği ürünü ya da hizmeti havuza aktaran firma, havuzdan bunun değeri kadar hizmet ya da mal alıyor. Sisteme dahil olan firmalar barter şirketine üyelik bedeli ve belli bir komisyon ödüyor. Garanti Barter'da yıllık üyelik bedeli 1000 lira, komisyon ise yüzde 5. Portföyünde yaklaşık 1700 firma bulunan Garanti Barter, her üye için bir cari hesap oluşturuyor. Alınan ve verilen ürünlerle yapılandırılan borçlar bu hesapta takip ediliyor. Birbey Ergün, barter zincirini şu örnekle anlatıyor:
"Bir firma, bir tekstil şirketine kumaş boyama hizmeti veriyor. Tekstil şirketi bunun karşılığında sisteme giyim hediye çekleri veriyor. Bir inşaat şirketi bu çekleri çalışanlarına prim olarak dağıtıyor."

Haberin Devamı


Havuzda bunlar da var
Yılbaşı eğlence programı
Tatil paketleri
Telefon saniyesi /kontörü
Helikopter
Uçak
Lüks tekne
Dolmuş reklamı

Elektrik takas ediyor
Garanti Barter'ın havuzunda, inşaat malzemesinden tekstil ürünlerine, gayrimenkulden catering, güvenlik ve temizlik gibi hizmetlere kadar her türlü mal ve hizmet el değiştiriyor. Aralarında hayli ilginç kalemler de var. Örneğin bir elektrik dağıtım şirketi, aldığı hizmetler karşılığında havuzdaki firmaların elektrik faturalarına indirim yapıyor. Yani üyeler havuzdan takas yöntemiyle elektrik alabiliyor.