Gündem Başbakan’a ‘tehdit’ten soruşturma

Başbakan’a ‘tehdit’ten soruşturma

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Daire, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a twitter hesabından attığı mesajlarla hakaret ettiği ve Erdoğan’ı tehdit ettiği öne sürülen Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile ilgili şikâyeti karara bağlayamazken suçun “kişisel” olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatan Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Öz’ün ifadesinin alınması için Bolu’ya talimat yazdı. Son soruşturmanın açılmasına karar verilirse Öz, 4 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Başbakan’a ‘tehdit’ten soruşturma


Erdoğan’ın avukatları, kişisel twitter hesabından, “Sonu Saddam gibi Kaddafi gibi olacaktır” diye mesaj atan Savcı Öz hakkında hem HSYK’ya hem de Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HSYK karara bağlayamadı
4 üye ile toplanan HSYK 3. Daire, iki üyenin “inceleme” cemaate yakın iki üyenin ise “bunun şahsi bir suç olduğu ve savcılıklar tarafından soruşturulması gerektiği” gerekçesiyle ret oyu vermesi nedeniyle Öz hakkındaki şikâyeti karara bağlayamadı.
Öz hakkındaki şikâyeti inceleyen Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ise soruşturma başlatarak Öz’ün ifadesinin alınması için de Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazdı. Talimat evrakının tamamlanmasının ardından Öz hakkında Düzce Ağır Ceza Mahkemesi son soruşturmanın açılıp açılmayacağına karar verecek. Soruşturma açılırsa Öz, tehdit ve hakaret suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. HSYK Kanunu’nun 93. maddesine göre, hâkim ve savcıların kişisel suçları hakkında soruşturma, ilgilinin yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet başsavcısı tarafından yürütülüyor. Son soruşturmanın açılıp açılmayacağına ise o yer ağır ceza mahkemesi karar veriyor.