Gündem Başbakan Yıldırım, Biden'in yüzüne söyledi: PYD, PKK'nın uzantısıdır görüşünüzü gözden geçiren

Başbakan Yıldırım, Biden'in yüzüne söyledi: PYD, PKK'nın uzantısıdır görüşünüzü gözden geçiren

24.08.2016 - 17:12 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım Biden'in yüzüne şunları söyledi: "PYD, PKK'nın uzantısıdır görüşünüzü gözden geçirin. Bizim genel yaklaşımımız şu; Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır."

Başbakan Yıldırım, Bidenin yüzüne söyledi: PYD, PKKnın uzantısıdır görüşünüzü gözden geçiren

Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Biden ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Başbakan Yıldırım ABD Başkan Yardımcısı Biden'in yüzüne Suriye'd7e iş birliğ iyaptıkları PYD'nin PKK'nın uzantısı bir terör örgütü olduğunu söyledi. "ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır" diyen Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları söyledi:

Haberin Devamı

PYD'NİN FIRAT'IN BATISINA GEÇMEMESİ İÇİN MUTABIKIZ

Terörle mücadele adına birlikte bugüne kadar yaptığımız işbirliğini değerlendirdik. DAEŞ,PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Milyonlarla insan Suriye'yi terk etti. Türkiye 3 milyondan fazla insana kucak açtı. Ancak bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bölgede başta ABD olmak üzere Türkiye'nin de etkin katılımıyla mutlaka artık daha fazla insanın hayatına kaybetmemesi için bir çözümün gerçekleştirmemiz lazım. Burada bizim iki hassasiyetimiz var. Biri Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğmizi için büyük tehdit olarak görüyor. Diğer yandan adil bir yönetim yapılanmasının sağlanmasıdır.

Haberin Devamı

Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler. Hem sınır güvenliğmizii korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük. ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir.

BİR TERÖR GÖRÜTÜNÜ BAŞKA BİR TERÖR ÖRGÜTÜ İLE VURABİLİRSİNİZ AMA...

Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG usnurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır. PYD, PKK'nın uzantısıdır. ABD bu görüşünü gözden geçirmelidir. PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi konusunda mutabıkız.

Haberin Devamı

ABD'NİN DARBE GİRİŞİMİNDE ROLÜ VAR MI?

Amerikan yönetimi, Sayın Obama ve Biden açıkça bu darbeyi tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur. Bunun dışındaki deüerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır. Bu algıyı düzeltmek için burdayız. Bu terörist başının iadesine yönelik sürecin sağlıklı işlemesi, vatandaşımızın zihnindeki bu algıyı da olumlu hale dönüştürecek. Böylece dostluğumuz artarak devam edecektir.