Dünya Başkan Trump’ın Ortadoğu dansı

Başkan Trump’ın Ortadoğu dansı

22.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ülke içinde okların hedefi olduğu bir dönemde ilk dış gezisini S. Arabistan’a gerçekleştiren ABD Başkanı, bir yandan Suudilerle 100 milyar doların üzerinde silah anlaşması imzaladı, diğer yandan da barış çağrıları yaptı

Başkan Trump’ın  Ortadoğu dansı

Başta CIA Direktörü James Comey ile ilişkileri olmak üzere pek çok konuda ağır eleştiriye uğrayan ABD Başkanı Donald Trump, tam da bu ortamda çıktığı ilk yurtdışı gezisine devam ediyor. İlk ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştiren ABD Başkanı, burada Suudilerle yaklaşık 110 milyar dolarlık silah satım anlaşmasına imza atarken, barış ve terörizmle mücadele çağrıları yaptı.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da temaslarını sürdüren Trump, burada Suudi liderliğinin yanı sıra Bahreyn, Katar, Mısır, Kuveyt gibi İslam ülkeleri liderleriyle de bir araya geldi. Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife ile görüşmesinde, bu ülkeyle ilişkilerin kendi döneminde daha iyi hâle geleceğini savununan Trump, “Ülkelerimizin birbiriyle harika ilişkisi var. Biraz gerginlik olmuştu ama bu yönetimle bir gerginlik olmayacak” dedi. Katar Emiri ile de bir araya gelen Trump, emirle “bir dizi güzel askeri teçhizat” satışını görüşeceğini söyledi, “Hiç kimse bunları ABD gibi yapamaz” ifadesini kullandı.
Trump, daha sonra Riyad’da düzenlenen Arap İslam-Amerikan Zirvesi’nde yaptığı konuşmada “Müslüman ülkeler, teröre karşı mücadeleye öncülük etmeli. Ortadoğulu milletler, kendilerinin yerine Amerikan gücünün düşmanlarını ezmesini bekleyemez” dedi.
Konuşmasında, “Aşırıcıları ülkelerinizde barındırmayın” diyen Trump, “fanatik şiddetin” en ağır bedelini Arap ülkelerinin yüklendiğini, bölgede aynı zamanda insani alanda ve güvenlik konusunda bir facianın yaşandığını kaydetti.
“Aşırı”lara karşı mücadeleyi “iyilik ve kötülük arasındaki savaş” olarak tanımlayan Trump, terörizmle mücadelenin dinler, mezhepler ya da farklı medeniyetler arasındaki bir savaş olmadığını, insan yaşamını yok etmeyi amaçlayanlarla onun korunması için çabalayanlar arasındaki bir savaş olduğunu belirtti. Trump, bununla birlikte “Teröristler Allah’a değil, ölüme tapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bu çok güzel”

Başkan Trump, Riyad’ta Kral Selman bin Abdülaziz el Suud’la birlikte geleneksel kılıç dansı yaptı. Trump, elinde kılıçla dans ederken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Beyaz Saray’ın baş stratejisti Steve Bannon da eşlik etti. Trump, dansı “çok güzel” bulduğunu söyledi. Öte yandan Trump, ikinci durağı İsrail’e gitmeden önce verdiği söyleşide, bölgede barışın sağlanmasına çalışacağını kaydetti. Trump, “Nihai anlamda İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanması için büyük ciddiyetle çalışıyorum. Barışın, herkesin umduğundan daha erken tesis edilmesini umuyorum” dedi.