Antalya BAŞKAN TÜREL: "CEMEVİ DE YAPACAĞIZ CAMİ DE YAPACAĞIZ"

BAŞKAN TÜREL: "CEMEVİ DE YAPACAĞIZ CAMİ DE YAPACAĞIZ"

08.08.2014 - 22:02 | Son Güncellenme:

.

BAŞKAN TÜREL: CEMEVİ DE YAPACAĞIZ CAMİ DE YAPACAĞIZ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu memlekette hem camiler yapacağız hem de cemevleri yapacağız. Ben bu vazifeyi en iyi şekilde idrak edeceğim. ‘Menderes cami yapıyor, cemevi yapıyor’ diye beni eleştirsinler hiç umurumda değil. Çünkü ben bu görevlerimi Allah için, ahiret için yapıyorum” dedi.
Başkan Türel, bir restoranda düzenlenen akşam yemeğinde Antalya’daki Alevi derneklerinin temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Yemeğe AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Merthatun, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı ve Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şube Başkanı Abidin Özkan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Hakverdi Çelik ve davetliler katıldı.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı ve Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şube Başkanı Abidin Özkan, bugüne kadar Alevi toplumunun ihtiyaçlarına yönelik projelere yer verilmediğini söyledi.
Siyasi partileri bu noktada eleştiren Özkan, “Bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olan bizleri, bizi yöneten siyasi partiler programlarında yok saymış, sorunlarımıza çözüm noktasında bir program eklememiştir. Bu bizi üzmüştür. Ülkemiz için çok önemli bir seçim yapılacak. Bu seçimde Aleviler kimlere oy verecek, kimlere vermesi gerekiyor. Bizler günlerce kurullarımızda bunun tartışmasını yapıyoruz. Aleviler kime kendini yakın görüyor, ya da adaylar Alevileri kendilerine ne kadar yakın görüyor. Baktığımız zaman elimizi vicdanımıza koyduğumuz zaman ben şu anda kendimi çok mutlu hissedemiyorum. Mevcut iktidar da dahil olmak üzere, çünkü bizler sorunlarımızı çözemedik. Yıllardan beri haykırdık, sorunlarımızı, dertlerimizi çözemedik. Hiçbir parti programında yok. Cemevlerimiz siyasilerin hep kullandığı ancak çözemediği sorun oldu. Cemevleri Alevilerin ibadet yeridir. Kepez’de, Konyaaltı’nda cemevi sorunlarımız var. Biz sayın başkanımızdan bu sorunlara cevap versin istiyoruz. Biz Antalya’nın vatandaşıyız. Size oy vermiş olabiliriz, olmayabiliriz. Sizden talebimiz budur” diye konuştu.
Alevi Bektaşi Federasyon Başkan Yardımcısı Hakverdi Çelik ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimseyi yönlendirmeyeceklerine değinerek, “Sandığa gidin, oylarınızı kullanın vatandaşlık görevinizi yapın. Ama Alevi toplumu zeki olduğu için istedikleri yere oylarını vereceklerdir. Seçildikten sonra bu ülkeye hizmet edecektir” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de, farklılıkları Türkiye’nin en büyük zenginlikleri olarak gördüklerinin altını çizerek, “Bu millet bunu başarmış bir millettir. Biz bunu başardığımızda her zaman tarihte yerimizi Türk milleti olarak altın harflerle yazdırmak suretiyle almışız. Başkanlar sorunlarından bahsetti. Ben de bu sorunların olduğunu ve çözülmesi gerektiğini hep söylüyorum. Bunun için de çalışıyoruz. Yapılmış olan çalıştaylar bir açıdan çok işe yaramıştır. Bir sürü çalıştay yaptık. Ne işe yaradı, neticesinde ne oldu denilebilir. Ama bakınız yapılmış hiçbir çalışma karşılıksız değildir. En azından bütün bu çalıştaylar geçmişte çok kıymetli Bakanımız Faruk Çelik, ondan önce ilgili bakanımız tarafından yapılan bu çalıştaylar Alevi kardeşlerimizin sorunlarının bu ülke gündemine resmi olarak girmesine vesile olmuştur. En önemlisi de artık Alevilik kimliği gizlenecek bir husus olmaktan çıkmıştır. O çalışmalarla bugün bu noktalara geldik. Tabii ki daha çalışacağız, bu sorunları çözmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“YAPTIĞIM DESTEK MADDİYATLA ÖLÇÜLMEZ”
‘Biz incinsen de incitme anlayışıyla yaşayan insanlarız’ diyen Başkan Türel, “ O yüzden camiler, cemevleri bu milleti ayrıştıran değildir, bu milleti birleştiren, kaynaştıran evlerdir. Adı üstünde cemevi, cem etmek, birleşmek demektir. Cami, cem, buluşmak, birleşmek için kullanılan ibadet yeridir. O yüzden biz bu meseleleri çok büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz ve çözeceğiz. Antalya’daki cemevi ihtiyacıyla ilgili bu hususlara değinildi. Cemevine yapmış olduğum destek belki de bugüne kadarki belediye başkanları içinde verilen en büyük destektir. Bunu kesinlikle maddiyatla ölçmek fevkalade yanlıştır” ifadelerine yer verdi.
“CEMEVİ DE CAMİ DE YAPACAĞIZ”
Türel şöyle konuştu: “Meclis üyemiz Ercan Merthatun ile sizlerin arasında bir köprü oluşturacağız. Ama bizim niyetimiz Alevi kardeşlerimizle aramızda bir kardeşimizi almak suretiyle hem iyi bir köprü kurmak istiyor, hem de bu camianın sorunlarını en iyi şekilde çözme noktasında bir gayreti ifade etmeye çalışıyoruz. Bizim bundan sonra da geçmişte nasıl olduysa yine bu konudaki desteklerimiz aynen sürecektir. Aslında Antalya’da ibadet yerleri hususunda fevkalade fakir bir şehir. Cenazelerimizi Muratpaşa Camii'nden kaldırıyoruz, trafiği sıkışık, otopark probleminin hat safhada olduğu ve küçücük bir alanda sıkışık bir şehir camimizde bu vazifemizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Antalya’da cenazelerimizi rahatlıkla kaldırabilip, mezarlığa ulaştırabileceğimiz bir camiye ihtiyacı olduğu gibi cemevlerine de ihtiyacı var. Bu memlekette hem camiler yapacağız hem de cemevleri yapacağız. Ben bu vazifeyi en iyi şekilde idrak edeceğim. ‘Menderes cami yapıyor, cemevi yapıyor’ diye beni eleştirsinler hiç umurumda değil. Çünkü ben bu görevlerimi Allah için, ahiret için yapıyorum.”
"OYUNUZU KULLANIN"
Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Türel, “Hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yüzyıllardır millet olarak ilk defa cumhurbaşkanımızı seçmek için sandık başında olacağız. Bu fırsatı kaçırmayalım. Hep birlikte Türklerin ilk cumhurbaşkanı seçiminde, ‘Ben de oy kullandım’ diyebilme şerefine sahip olabilmek için oylarımızı kullanalım. Ama tabii ki diğer adayları biliyorsunuz. Ama kimin kimlerin adayları olduğunu da çok iyi biliyorsunuz. Bugün Cumhuriyetçiyim, Atatürkçüyüm diyen, laikim diyen CHP grubunun adeta Pensilvanya’nın cengaverliğini sanki can pahasına yapıyor olması gerçekten beni siyaset kurumu adına üzdü. Bizler başkasının uydusu olacak partiler ve milletlerle olamayız. O yüzden cumhurbaşkanlığı seçimi önümüzde. Kimin kimlerin adayı olduğu bütün millet çok iyi biliyor. Takdir milletimizindir ama bu konuda bugüne kadar bu milleti birleştirmek, bu milleti kaynaştırmak, gerek çözüm süreci, gerekse çalıştaylarla bu meseleleri çözme gayreti hususunda bir sürü sıkıntıyla karşılaşma pahasına da olsa bu kararlılığı gösteren milletin adayı, adamı Recep Tayyip Erdoğan, çok daha önemli bir makamda bundan sonra da kararlılıkla sürdürecektir“ açıklamasında bulundu.