Gündem Başkana beraat müdürlere indirim

Başkana beraat müdürlere indirim

15.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Davutpaşa’da 2008 yılında maytap fabrikasında 21 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin davada karar çıktı. 4 müdüre hapis cezası verilirken Zeytinburnu Belediye Başkanı beraat etti

Başkana beraat müdürlere indirim



Zeytinburnu Davutpaşa’da 6 yıl önce meydana gelen ve 21 kişinin yaşamını öldüğü 115 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada 2 bina sahibi ile 2 belediye görevlisi hapis cezasına çartırılırken, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış’ın beraatine karar verildi. Mahkeme, hapis cezası verdiği sanıklara iyi hal indirimi uyguladı. Patlamada ölenlerin yakınları ise karara tepki gösterdi.
Davutpaşa’da bulunan ruhsatsız maytap atölyesinde 2008 yılında meydana gelen patlama, 21 kişinin ölümüne 115 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. Olayın ardından açılan dava dün karar bağlandı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasına tutuksuz olarak yargılanan dönemin Zeytinburnu İmar ve Şehircilik Müdürü Şevket Yıldırım ile atölye çalışanı Hasan Altay katıldı. Duruşmada CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izleyici olarak yer aldı.
Mağdur avukatlarından Gökhan Küçük esasa ilişkin yaptığı savunmasında çalışma koşullarının eksikliğinden bahsederek, “2 gün önce meydana gelen patlamada 3 kişi daha öldü. 1947’den bu yana 80 bin kişi, 2010’dan bu yana da 10 bin 500 kişi iş kazasında öldü. Aylar yıllar geçmesine rağmen aynı acılar, aynı hikayeler, aynı manşetler, ölen ise biziz” dedi. Duruşmada hazır bulunan atölye çalışanı sanık Hasan Altay ise, “Suçum varsa ben de cezamı çekmek istiyorum. Ben de patlamada yaralandım. 7 yıldır iyileşemedim” ifadesini kullandı.
İyi hal indirimi
Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ve atolye çalışanı Hasan Atay’ın beraatine karar verdi. Dönemin zabıta müdürleri Feruz Kutsal ile eski Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin’e 9’ar yıl hapis cezası veren mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 yıl 6 aya düşürdü.
Dönemin Zeytinburnu İmar ve Şehircilik müdürleri Servet Kırna ile Şevket Yıldırım’ın 5 yıllık cezaları ise yine iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 ay olarak düzenlendi. Bu ceza da 30 bin 400 TL adli para cezasına çevrildi. Heyet, dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçük Akyüz’ü de 18 bin 200 TL adli para cezasına mahkum etti. Heyet patlamanın meydana geldiği binanın sahipleri Resul ve Remzi Koçyiğit’in de taksirle nitelikli şekilde ölüme sebebiyet vermekten 6 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Bu ceza da iyi hal indirimiyle 5 yıla düşürüldü.

Haberin Devamı

‘Aileler için adalet öldü’

Duruşma sonrası patlamada yaşamını yitirenlerin aileleri adliye önünde açıklama yaptı. Patlamada hayatını kaybeden 18 yaşındaki Heybetullah Güleç’in ağabeyi Hakkı Güleç, kararın aileleri tatmin etmediğini belirterek, “Aileler için adalet öldü. Biz her duruşmaya adalete can suyu vermek için geldik. Adalet mazlumların, mağdur olan insanların hukuk mücadelesine ışık sunar. Biz adaletten bunu göremedik. Umut ediyoruz Yargıtay temyiz kararında ailelerin taleplerini kabul eder. Davutpaşa davası burada bitmiş değildir. Yargıtay olmazsa Anayasa Mahkemesi’ne orası da olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.