Gündem Basketbol turnuvasında ‘Süryani oyuncu’ krizi

Basketbol turnuvasında ‘Süryani oyuncu’ krizi

07.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeşilköy basketbol takımında 2 oyuncu Süryani olduğu için Ermeni cemaatinin düzenlediği turnuvaya alınmadı. Bunun üzerine takım arkadaşları tüm maçlardan çekildi. Turnuva komitesi sessizliğini koruyor

Basketbol turnuvasında  ‘Süryani oyuncu’ krizi

Ermeni asıllı Türk basketbolcu Rupen Semerciyan adına Ermeni cemaatinin her yıl düzenlediği basketbol turnuvasında Süryani oyuncu krizi yaşandı. Ermeni derneklerinin 1988 yılından beri her yıl düzenlediği Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası’nda bu yıl Süryani oyuncu krizi yaşandı. Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası Düzenleme Komitesi, turnuvaya geçtiğimiz yıllarda da katılan 18 yaşındaki Cem Timirci ve Cem Kırılmaz adlı oyuncuların Süryani oldukları için bu yıl turnuvaya alınmayacağını açıkladı. Süryani oldukları için ihraç edilen oyuncuların takımı Yeşilköy Basketbol Takımı ise çıktıkları ilk maçta turnuvadan çekildi.

Haberin Devamı

‘Protesto ediyoruz’

Özel Saatyan Ermeni Lisesi’nde sahaya çıkan takım oyuncusu Cem Kırılmaz, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılan olimpiyatlarda giydiği formasını ota sahaya sererek protestoyu başlattı. Ardından turnuvaya alınmayan diğer oyuncu Cem Timirci geçen yıl kazandığı “Sayı Kralı” kupasını ve “En Değerli Genç Oyuncu” ödüllerini sahanın ortasına bıraktı. Tüm takım üyeleri iki oyuncuyu alkışlarken hep birlikte sahadan ayrıldı. Turnuvadaki takım sayısı 7’ye düşerken, Yeşilköy Basketbol Takımı Antrenörü Arev Cebeci etnik kararla dışlanan oyuncularının arkasında olduklarını söyledi. Cebeci, “3 senedir bizle beraber olan, ödül kazanan bir oyuncunun etnik kimliği nedeniyle takımdan çıkartılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Bizi üzdüler’

Cem Timirci ise, “Maçlara saatler kala bunu yaparak bizi üzdüler. Spor, dostluk ve kardeşliktir. Nedenini anlayamadığımız bu uygulama ile çok üzüldük. Bu müsabakada top oynamak bana gurur verirdi. Takım arkadaşlarım turnuvadan çekilerek bizi yalnız bırakmadılar” dedi.

Rupen Semerciyan Besketbol Turnuvası Düzenleme Komitesi herhangi bir açıklama yapmadı. Rupen Semerciyan, 1930’lu yıllarda Tük Milli Basketbol Takımı’nı kuran ve ilk antrenörü olan efsane bir isim.