Gündem Bayramda ne yapsam diye düşünenlere tavsiyeler

Bayramda ne yapsam diye düşünenlere tavsiyeler

11.05.2018 - 16:27 | Son Güncellenme:

Bir bayram daha yaklaşıyor ve çoktan bu bayramı nasıl geçireceğimizi düşünmeye başladık.Hem o güne dair hiçbir şeyi atlamak istemiyoruz hem de nasıl yetiştireceğim diye kara kara düşünüyoruz. Peki, Ramazan'ın ruhuna uygun bir bayramda neler yapılmalı?

Bayramda ne yapsam diye düşünenlere tavsiyeler

Ramazan Bayramı

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı farz olan oruç ibadetinin sona ermesiyle birlikte, bu ayın sonunda kutlanan müslümanlar için önemli dini bir bayramdır. Bolluk,bereket ve tövbe ayı olarak bildiğimiz Ramazan'ı hepimiz eksiksiz bir şekilde, layığıyla kutlamak istiyoruz. Ancak, söylemekte fayda var ki; bu bayramı Ramazan ayınının bitişinden dolayı değil, Ramazan ayı içinde büyük sevaplara kavuştuğumuz için kutluyoruz.

Bayram Namazı

Ramazan Bayramı'nın en özel anı belki de bayram namazıdır.Bir ay boyunca tutulan oruç bayram namazıyla taçlandırılır. Bunun için Ramazan Bayramı'nda erken kalmak,abdest almak, temiz hatta hoş kokmak önemlidir. Bayram namazı eğer ki bir de camide kılınırsa daha da kıymetli olur ve cemaatle de bayramlaşılır.

Haberin Devamı

Bayram Gelenekleri

Genelde Arife gününden evler temizlenir. Bayram için son eksikler kontrol edilir ve Arife günü kurulan bayram pazarlarında şeker,fıstık,kolonya,baklava gibi varsa eksikler giderilir. Unutmayalım ki, Ramazan bayramının bir diğer adı da Şeker Bayramı'dır.Çocuklar kapı kapı dolaşıp şeker toplarlar. Verilen hediye kişiye göre değişiklik gösterse de, el öpmeye gelen çocuklara şeker ,çikolata, çorap, toka gibi onları hoşnut edecek bayram hediyeleri verilir. Bayram gününde özellikle çocuklar ,yaşlılar ve kimsesizlerin gönlü hoşnut edilmeye çalışılmalıdır. Bütün aile bireyleri bayram kahvaltısında buluşur. Sonrasında ,ilk olarak büyükler ziyaret edilir, eller öpülür , gönüller alınır, fakirlere sadaka verilir. Bazen küsler barışır ki bu Ramazan Bayramı'nın en güzel yanlarından biridir. Dost, akraba ve komşu ziyaretleri yapılır. İkramlar yenir bolca gülünür. Bayram sevinç günü demektir. İstirahat etmek isteyenlerimiz olabilir ama bayram gününün uykuda geçirilmemesini tavsiye ederiz.Ailecek gezintiye çıkılabilir. Bu gezintilerde de birbirimize ağız dolusu gülümsersek , bayrama hakkını vermiş oluruz. Çünkü Ramazan Bayramı'nı kötü enerjilerden arınma, yenilenme günü olarak da değerlendirebiliriz. Ölmüşlerimizi ve uzaktaki eş,dostumuzu da unutmamak gerekir. Hatta imkanı olanlarımız uzaktaki eş, dost ve sevdiklerine bayram kartı gönderebilir. Bu bayramı hem kendimizi hem de çevremizdekileri mutlu ederek geçirmemizi sağlar.