Gündem Bebekleri uyutmak için ninni örnekleri

Bebekleri uyutmak için ninni örnekleri

25.04.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:

Bebek ninnileri, bebek uyutma yöntemlerinin başında gelir. Bebekleri sakinleştirdiği tespit edilen ninniler annelerin kurtarıcısı olmuştur. Geçmişten günümüze ulaşan sayısız bebek ninnisi vardır. Üstelik daha anne karnında iken bile bu ninniler bebekleri etkilemektedir.

Bebekleri uyutmak için ninni örnekleri

Ninni nedir?

Haberin Devamı

Bebek ninnisi, annelerin çocuklarına söylediği sakin ezgili müziklerdir. Edebiyatımızda da yeri oldukça büyüktür. Çoğu bebek ninnisi anonimdir. Herhangi bir ölçüsü ya da kafiyesi yoktur. Bebeklerin uyuması için söylenir. Sakinleştirici etkisi vardır.

Bebek ninnilerinin bebekler üzerindeki etkileri nelerdir?

Bebek ninnileri oldukça sakin bir melodi ile söylendiği için bebekleri sakinleştirir. Ninniler bebeğin müziğe olan yatkınlığını arttırır. Ayrıca hafıza güçlendirici etkileri de vardır. Anne karnında bile büyük ölçüde etkileri vardır. Bebek ninnileri, anne karnında söylendiği zaman bebeğin huzur bulmasını sağlar. Çok hareketli döneminde söylendiği zaman, bebek dikkatini anneye yöneltir. Ve onu dinler. Ninni söylemek en sağlıklı bebek sakinleştirme yoludur. Ayrıca bebek ninnileri, bebeklerin kas gelişiminde de oldukça faydalıdır. Bebek ritme ayak uydurmak için belirli hareketler yapmaya başlayabilir. Ninniler ile erkenden tanışan bebeklerin yapı olarak daha sakin olduğu gözlenmiştir.

Haberin Devamı

Bebek ninnilerinin özellikleri nelerdir?

Bebek ninnileri, anonimdir. Ancak söyleyeni belli olan bebek ninnileri de vardır. Sözlerinde uyum aranmaz. Belli bir ölçü ve kafiyesi yoktur. Ama genelde dize sonlarında yarım kafiye vardır. Dili oldukça sadedir. Dörtlükler hâlinde olduğu gibi dörtlükten fazla dizelere de sahip olabilir. Kalıplaşmış cümleler yer alır. Anneler ninnilerde genelde bebeklere karşı olan iyi dileklerini seslendirir. Bazı bebek ninnilerinde uyumlu bir anlam bütünlüğü yoktur. Hayvan isimlerinin yer aldığı ninniler de bebeklerin dikkatini fazlası ile çeker.

Geçmişten günümüze bebek ninnisi örnekleri

Bebek ninnileri arasında en meşhur olanı şudur;

Dandini dandini dasdana

Danalar girmiş bostana

Kov bostancı danayı

Yemesin lahanayı

Eee eee eee eee…

En bilindik bebek ninnilerinin isimleri şunlandır;

  • Eşşekli ninni
  • Fış fış kayıkçı
  • Uyusun da büyüsün
  • Atem tutem men seni
  • Dandini dandini danalı bebek
  • Asmaya kurdum salıncak
  • Hey develer develer
  • Dandin dandin danadan
  • Karga seni tutarım