İstanbul BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NDEN 8 MART’TA ANLAMLI AÇILIŞ

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NDEN 8 MART’TA ANLAMLI AÇILIŞ

08.03.2016 - 17:08 | Son Güncellenme:

.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NDEN 8 MART’TA ANLAMLI AÇILIŞ

Beşiktaş Belediyesi, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir ilke imza atarak İstanbul’da ilk Kadın Dayanışma Merkezi’ni hizmete açtı. Türkiye’nin en büyük kadın dayanışma merkezinin açılışını gerçekleştiren Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, kadınlara “kariyer” vurgusu yaparak, “Kariyeriniz yoksa yoksunuz. Evladınız bile size yeterince saygı duymaz. Ben geç kızlara hep şunu söylüyorum; koca düşünme, evladını düşünme, önce kendini düşün” dedi.
Geçmişte LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metnini imzalayarak cinsiyetler arası eşitlik konusunda önemli bir adım atan Beşiktaş Belediyesi, bu kez de ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir ilke imza atarak İstanbul’da ilk Kadın Dayanışma Merkezi’ni hizmete sundu. Açılışa, kadınların yanı sıra, sanatçı Sultana ile çok sayıda vatandaş katıldı.
“KARİYERİNİZ YOKSA YOKSUNUZ”
Kadınlar için eğitimin ve çalışma hayatının önemine vurgu yapan Hazinedar, “Anneler cümlelerine, evlatlarına ‘sen erkeksin’, ‘sen kadınsın’ diye başlıyorlar. Aslında 2-3 yaşında çocuğun cinsel kimliğinden yola çıkarak bir ayrışma dilini biz başlatıyoruz. Buradan başlayan olumsuz hikayenin birike birike kadına şiddete, erkek egemen bir topluma yolculuğu küçük yaşlarda başlatıyoruz. O küçücük dilsel dokunuşlar birike birike bir zihniyete dönüşüyor ve kadına şiddet olarak vücut bulmasına neden oluyor. Asgari bir yurttaşlık bilincine sahip olacak bir ekonomik bağımsızlığa ulaştırmamız lazım. İstediğin kadar çağdaş değerlere sahip olun, sahip çıkın ekonomik bağımsızlığınız yoksa yoksunuz. Kariyeriniz yoksa yoksunuz. Evladınız bile size yeterince saygı duymaz. Ben geç kızlara hep şunu söylüyorum; koca düşünme, evladını düşünme, önce kendini düşün, kendini var et. Kadının kendini var etmesi çok önemlidir. İşte bu kadın dayanışma merkezi bu anlayışla hareket edecek” şeklinde konuştu.
MOR ÇATI’YA 50 BİN LİRALIK BAĞIŞ
Başkan Hazinedar, açılışını gerçekleştirdiği Kadın Dayanışma Merkezi’nin öncelikli olarak şiddete maruz kalan kadınların barınma, istihdam, hukuki ve nakdi yardım ile psikolojik destek konularında danışmanlık yapacak bir birim olacağını ifade etti.
Mor Çatı‘nın yoğun kadın şiddetinin yaşandığı bir toplumda her zaman kaynağa ihtiyacı olduğunu söyleyen Hazinedar, bu tür kuruluşların ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Hazinedar, “Bugünün anlamına uygun olarak, bu günün anlamını, değerini biraz daha yukarı taşımak adına Beşiktaş Vakfı’ndan 50 bin Türk lirası Mor Çatı Derneği’mize bağış yapacağız” dedi.
KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ BİR İLK
Beşiktaş Belediyesi, Kadın Dayanışma Merkezi ile İstanbul’un merkezinde kadın çalışmalarını yürütecek, yereldeki kadınlara temas ederek ihtiyaçlarına yönelik hizmet üreterek toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadelede yeni bir adım atmış oluyor. İstanbul’daki belediyeler arasında bu kapsamda bir kadın dayanışma merkezinin henüz olmadığı belirtildi. Açılışı yapılan ve ‘ilk’ olma özelliği taşıyan Kadın Dayanışma Merkezi, şiddete maruz kalan kadınların; bürokrasiye takılmadan başvurabilecekleri, ön yargısız ve güvenli bir ortamda hikayelerini anlatabilecekleri, ihtiyaç duydukları destekleri talep edebilecekleri, kadına yönelik şiddet (fiziksel, ekonomik, psikolojik, sözel, cinsel) , çocuk istismarı, cinsiyet ayrımcılığı, yoksulluk ve kamusal haklardan yoksunlukla ilgili pek çok sorun için şahsen, telefonla ya da başka bir kurum aracılığı ile başvurdukları birim olarak hizmet verecek.
Öte yandan, merkez öncelikli olarak şiddete maruz kalan kadınlara hizmet verecek. Buna göre; psikolojik, barınma (Sığınak yönlendirmeleri), istihdam, hukuki ve nakdi yardım yönlendirmeleri konularında destek ve danışmanlık sunulacak.