Gündem Beyaz gürültü nedir?

Beyaz gürültü nedir?

25.04.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:

Tüm frekansları içinde barındıran sese beyaz gürültü denir. Peki ya bu beyaz gürültü nelerde var, neye yarar, zararı var mıdır? Beyaz gürültü insana neden huzur verir? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Beyaz gürültü nedir

Beyaz Gürültü (beyaz ses) ne demek?

Haberin Devamı

Beyaz gürültü aslında bir gürültü değildir. Tüm seslerin birleşiminden meydana gelir. Hani ışığın tüm dalga boyları birleşince ortaya beyaz ışık çıkar ya, beyaz gürültü de buna benzer bir mantıktadır. İnsan kulağının duyabileceği tüm seslerin birleşimine beyaz gürültü adı verilir. Beyaz gürültü yerine “beyaz ses” terimi de zaman zaman kullanılmaktadır.

Bir ortam hayal edin. Yanınızda radyo çalışıyor ve bir yandan arkadaşınız sizinle konuşmak istiyor. Beyniniz ikisi arasında gidip gelir, ikisini de parça parça duyarsınız. Bir de aynı anda 10 kişinin sizinle konuşmaya çalıştığını, televizyon ve radyonun açık olduğunu, kapının çaldığını, cd çalarınızda müzik dinlediğinizi, sokaktan seyyar satıcının bağırdığını ve bir bebeğin ağladığını düşünün. Beyniniz hiçbirini seçemeyecek duruma gelir ve uğultu niteliğinde tek ses duyarsınız. İşte beyaz gürültü böyle bir şeydir.

Haberin Devamı

Beyaz gürültü nelerde bulunur?

Sürekli aynı sesi veren, hemen hemen her şeyde beyaz gürültüye rastlayabilirsiniz. Şelale sesi, dalga sesi, rüzgâr sesi, sallanan ağaç yapraklarının sesi beyaz gürültüye örnektir. Ayrıca elektrikli süpürge, araba, saç kurutma makinesi gibi cihazlarda da beyaz gürültünün etkileri hissedilir.

Beyaz gürültü ne için kullanılır?

Beyaz gürültü annelerin bebeklerini uyutmak için kullandığı bir yöntemdir çünkü anne karnında bebeğin duyduğu ses (bağırsakların sesi, kalp atış sesi, amniyon sıvısından gelen ses) de beyaz gürültüye örnektir. Seslere odaklanmayı imkânsız hâle getiren beyaz gürültü, bu sayede uyumaya yardımcı olur.

Beyaz gürültünün zararları

Beyaz gürültü çıkaran makinelerden bazıları, sesi döngü halinde tekrarlar. Aralardaki geçişleri bazı kulaklar hissedebilir ve bu geçişi hisseden kişiyi psikolojik olarak rahatsız edebilir.

Uzun süre beyaz gürültüye maruz kalmak zihinsel gerilemeye yol açabilir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde zihinsel gerileme etkileri ispatlanmıştır.

Ritmik olmayan sesleri sevmeyen, bu seslerden rahatsız olan insanlarda yüksek tansiyon, stres ve yorgunluğa neden olabilir. Bu da uyku sorunlarını ve kalp hastalıklarını tetikleyebilir.

Haberin Devamı

En sık görülen etkisi ise işitme bozukluğudur. Uzun süre beyaz gürültüye maruz kalmak işitme gerilemesine yol açacaktır. Hatta tamamen sağırlığa bile neden olabilir.