Dünya Beyaz Saray’da ‘köstebek avı’

Beyaz Saray’da ‘köstebek avı’

06.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son olarak Trump’ın yabancı devlet başkanlarıyla yaptığı konuşmaların basına sızmasının ardından Adalet Bakanı Jeff Sessions harekete geçti. Rusya’nın seçime müdahelesi konusunda ise ilginç açıklamalar geldi

Beyaz Saray’da ‘köstebek avı’

ABD’de son dönemde sıklıkla gerçekleşen ve ABD Başkanı Donald Trump’ı büyük sıkıntıya sokan Beyaz Saray içinden bilgi sızıntılarına karşı adım atıldı. Beyaz Saray’dan haber sızdırılmasıyla ilgili krize, Adalet Bakanı Jeff Sessions el koydu. Sessions, yönetimin ülkeyi koruma kapasitesini baltaladığını söylediği sızıntıların peşine düşeceklerini kaydetti. Sessions, Trump yönetiminin yürüttüğü soruşturmalar sonucu, dört kişinin resmen Beyaz Saray’daki sızıntılar nedeniyle suçlandığını açıkladı. Gazetecilere konuşan Sessions, bu sızıntı kültürünün bitmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dört şüpheli var

Sessions düzenlediği basın toplantısında, liderleri yabancı yetkililerle güven içinde konuşamayan hiçbir hükümetin etkin olamaycağını belirtti. Suçlanan dört kişinin ismini açıklamayan Sessions, “Başkanla aynı fikirdeyim ve hükümetimizin bu ülkeyi koruma kabiliyetinin altını oyan şaşırtıcı sayıdaki sızıntıları şiddetle kınıyorum” dedi. Adalet Bakanı ayrıca, basının rolu ve ulusal güvenliği korumayı dengelemek için medya mensuplarının mahkemelerde ifade vermeye zorlayan medya celpnameleri konusundaki politikaları da gözden geçireceklerini ifade etti. Son olarak Washington Post gazetesi, Trump’ın başkanlığının ilk günlerinde Meksika ve Avustralya liderleriyle telefon görüşmelerinin tutanaklarını yayımlamıştı.

Haberin Devamı

Kislyak konuştu

Öte yandan Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesine yönelik soruşturma konusunda gelişmeler yaşandı. Rus televizyonu Rossiya 24’e konuşan Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak, ABD başkanlık seçimine karıştığı yönündeki suçlamaları reddetti. Kendisine yönelik Amerikan suçlamalarını ‘saçma’ ve ‘Amerika için utanç verici’ olarak nitelendiren Kislyak, telefon konuşmalarının gizlice dinlenmesinin ‘zararlı’ olduğunu söyledi. Kislyak, kısa süreliğine Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı olan daha sonra görevden alınan Michael Flynn’le görüşmesiyle ilgili olarak da gizli birşey konuşmadıklarını söyledi. Kislyak, “Çok temel şeylerle ilgili konuştuk, ABD-Rusya ilişkileri için önemli birkaç konu var, özellikle de terörizm ve konuştuğumuz konulardan biri de buydu. Görüşmelerimiz, yasal, soğukkanlı ve tamamen şeffaftı.” dedi. Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesine yönelik soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın son olarak Beyaz Saray’dan Flynn’le ilgili belgeleri istediği ABD basınında yer almıştı.

Yazarlar