İstanbul BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 173 YAŞINDA

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 173 YAŞINDA

12.03.2016 - 10:04 | Son Güncellenme:

.

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 173 YAŞINDA

12 Mart 1843 yılında fakirlere yardım etmek amacıyla kurulan, o zamanki adıyla Vakıf Gureba olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi 173. yılını kutluyor.
Hastanenin kuruluşu ve sonrasına yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastane Koordinatörü Prof. Dr. Adem Akçakaya, ‘’2010 yılında kurulan üniversitemizin geçmişi çok eskiye dayanıyor. Hastanemiz 173 yıl önce bugün 12 Mart’ta kuruldu. Bir rivayete göre 2. Mahmut’un eşi, 1. Abdülmecid’in annesi olan Bezmialem Valide Sultan o tarihte gördüğü bir rüya sonucunda bu hastaneyi kurmaya karar verir. Yine bir başka rivayete göre ise o tarihte hastaların, salgınların çok olması sebebiyle Bezmialem Valide Sultan garibanlara yardım etmek amacıyla bu hastaneyi kurmaya karar veriyor ve 1. Abdülmecid’den izin alarak hastaneyi vakfediyor’’ diye konuştu.
HASTANE KAVRAMI İLK KEZ KULLANILIYOR
O tarihte hastane kavramanın ilk kez Vakıf Gureba-i Müslimin tarafından kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Akçakaya, ‘’Ondan önce darüşşifa, bimarhane gibi kelimeler kullanılıyordu. Vakıf Gureba-i Müslimin kelimesinin özelliğine baktığımızda ise, o dönemde bazı azınlık hastaneleri var ancak gariban Müslümanlar gidecek hastane bulamadığı için ortada kalıyor. Bunun üzerine özellikle gariban Müslümanlar için hastane inşa edilmek isteniyor. O zaman yeni bahçe adı verilen şu anda bizim hastanenin bulunduğu alanın bir kısmı satın alınıyor. O tarihte batı standartlarında bir hastane yapılmak istenmesi de önemli bir ayrıntı. Hastanenin mimarisine baktığımız zaman mimarinin Avrupa tarzında olduğunu görüyoruz’’ diyerek konuşmasına devam etti.
Hastanenin 1. Dünya Savaşı sırasında cephede yaralanan askerlere yardım ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akçakaya, ‘’Hastane, Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Harbi gibi zor günlerde de hizmetine devam ediyor. 1970’li yıllara gelindiğinde ise yeni bine için temel atılıyor ancak binanın yapımı bir türlü bitmiyor. Benim de hocam olan Asaf Hoca binanın bitirilmesi için bağışlar yapıyor ve 1990 yılına gelindiğinde hastanenin şu andaki binası hizmete girdi. 2010 yılında ise Abdülhamit Han, Silahtarabdullah Ağa ve Bezmialem Valide Sultan vakıflarının birleşmesi ile üniversite oluşturuldu’’dedi.