Gündem BiFO sezonu operanın zirvesiyle açtı

BiFO sezonu operanın zirvesiyle açtı

17.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, ABD’li opera yıldızı Joyce DiDonato’ya eşlik ettiği konserle sezona merhaba dedi. DiDonato yeteneği ve sempatisiyle seyircinin hem takdirini hem de sevgisini kazandı

BiFO sezonu operanın zirvesiyle açtı

Türkiye’nin en başarılı sanat girişimlerinden Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 2016-2017 sezonu açılış konseri geçen perşembe akşamı Lütfi Kırdar UKSS’de gerçekleşti. Dünya opera sahnesinin yıldızlarından ABD’li mezzosoprano Joyce DiDonato’nun solist olarak sahne aldığı, yüksek talep nedeniyle ekstra sandalyelerin konulduğu konser salonu tamamen doldu. Rossini’nin ‘Guillaume Tell’ operasının uvertürüyle açılan konserde, 6 yıl önce Aya İrini’de Sevgi Gönül anısına düzenlenen bir konserde sahne aldıktan sonra ilk kez Türkiye’ye gelen DiDonato, Pacini, Mozart ve Rossini aryaları seslendirdi. DiDonato ve sürekli şef Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO ayrıca, ABD’li besteci Jake Heggie’nin sanatçı için özel olarak kaleme aldığı, doğduğu şehrin opera evini kurtarmak için yeni keşfettiği bir operayı seslendirmek isteyen bir divayı konu alan ‘Great Scott’ operasından ‘Si... Son io’ aryasıyla eserin dünya prömiyerini İstanbul’da gerçekleştirdi. İstediği şekilde oynayabildiği koloratura sesiyle ‘Sevil Berberi’nden ‘Una voce poco fa’ ve ‘La Donna di Lago’dan ‘Tanti affetti’ gibi teknik açıdan zorlu aryaları pazar gezmesine çıkmış kolaylığıyla seslendiren DiDonato, Mozart’ın ‘La clemenza di Tito’ operasından ‘Non piu di fiori’ aryasını seslendirirken satır atladığı için seyirciden İtalyanca özürler diledi. Ardından yeniden başladı ve sempatik yaklaşımı sayesinde salonda iki kez alkışlandı.

Kansas’tan bir şarkı

İstanbul seyircisinin bırakmak istemediği DiDonato, ilk bis ricasında “Ben bir Kansas kızıyım ve size şimdi Kansas’tan bir şarkı söyleyeceğim” diyerek ‘Oz Büyücüsü’ müzikalinden ‘Somewhere Over the Rainbow’u seslendirirken, ikinci biste seyircileri selamlayarak salondan ayrıldı. Orkestra, DiDonato’ya eşlik etmenin yanı sıra Mozart’ın ‘Figaro’nun Düğünü’ operasının uvertürünü, Ferit Tüzün’ün ‘Türk Kapriçyosu’nu ve Verdi’nin ‘Aida’ operasından ‘Zafer Marşı’nı seslendirdi. Önümüzdeki yıl şubat ayında Hong Kong Sanat Festivali’ne katılacak olan BİFO, özellikle bu son eserdeki performansıyla büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

BiFO sezonu operanın zirvesiyle açtı

Vaatlerle dolu bir program

BİFO’nun 2016-2017 sezonu programının ikinci ayağı, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından piyano virtüözü İdil Biret’in 75. Doğum Yılı kutlaması olacak. 1 Aralık Perşembe akşamı yine Lütfi Kırdar UKSS’de gerçekleşecek konserde Biret, Toshiyuki Shimada şefliğindeki orkestranın eşliğinde Hindemith ve Rahmaninov eserleri seslendirecek. BİFO ayrıca Ives’in ‘Yanıtlanmamış Soru’sunu ve Ferit Tüzün’ün ‘Esintiler’ini seyirciye sunacak. İlerleyen aylarda dünya operasının genç yıldızlarından soprano Kate Royal ve ABD’li başarılı çellist Zuill Bailey, Yehudi Menuhin Yarışması ödüllü ve bu sene yarışmanın gelmiş geçmiş en genç jüri üyesi olarak görev almış kemancı Ray Chen ve lied ustası tenor Ian Bostridge ile Avrupa operalarının aranan ismi soprano Dorothea Röschmann’ın aralarında bulunduğu isimler, BİFO eşliğinde Türkiye seyircisiyle buluşacak. Orkestranın en sevilen etkinliklerinden, artık gelenekselleşmiş Yeni Yıl Konseri’nde ABD’li usta bariton Thomas Hampson ve kendisinin hem damadı hem de sıkça birlikte resital verdiği partneri, geçtiğimiz yılın Yeni Yıl Konseri’nde izleyicilerin sevgisini kazanmış İtalyan bas-bariton Luca Pisaroni, aryalar ve Broadway şarkılarından oluşan bir seçkiyle seyircilerin karşısına çıkacak.