Bilgi Rehberi Şarkıcı Çelik kimdir, kaç yaşında? Çelik Erişçi albümleri ve şarkıları...

Şarkıcı Çelik kimdir, kaç yaşında? Çelik Erişçi albümleri ve şarkıları...

22.10.2022 - 19:39 | Son Güncellenme:

Çelik Erişçi ya da bilinen adıyla Çelik şarkıcı ve besteci kimliği ile tanınmaktadır. 90'lı yıllara damga vuran popüler isimler arasında yer alan Çelik, İzel-Çelik-Ercan üçlüsünün 1991 yılında çıkardığı Özledim albümü ile tanındı. 1992 yılından itibaren kariyerine solo olarak devam etti. En bilinen şarkıları arasında "Hercai", "Ateşteyim" "Dongi Dongi" şarkıları yer almaktadır. İşte Çelik'in hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler...

Şarkıcı Çelik kimdir, kaç yaşında Çelik Erişçi albümleri ve şarkıları...

Şarkıcı Çelik kimdir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. 1991 yılında İzel-Çelik-Ercan üçlüsünün çıkardığı albüm olan Özledim albümü ile adını duyuran Şarkıcı Çelik, 90'lı yıllara damga vuran sanatçılar arasında yer aldı. Yeniden bir araya gelen üçlü son dönemde adından sıkça söz ettirmeye başladı. Peki Şarkıcı Çelik kimdir? İşte albümleri, hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

ÇELİK ERİŞÇİ KİMDİR? HAYATI VE KARİYERİ

1966 yılında İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde doğdu. Babası Arnavut kökenli, annesi Sinop, Ayancık, Aliköylüdür. Meslek terzilik olan babasının Sütlüce'deki Arçelik fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlamasından sonra ailesi fabrikanın uğur getirdiğine inandığı için adını “Çelik” koydu.

İlköğrenimini Pendik Süreyya Paşa İlkokulu'nda, ortaokul ve ortaöğrenimini Pendik Lisesi'nde tamamladı. 1985'te İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na girdi ve Kerim Soysal gözetiminde kontrabas eğitimi aldı. 1990 yılında konservatuvardan mezun oldu.

Bir yıl ara verdikten sonra aynı kurumda başladığı yüksek lisans eğitimi 1996'da "Türk Pop Müziğinde Türk Müziğinin Etkileri" konulu yüksek lisans tezini vererek tamamladı. Tezinde 1990-1995 döneminde çıkmış ve tutulmuş Türk pop müziği kasetlerindeki Türk müziği etkilerini inceledi. Ardından aynı kurumda doktora programına başlayarak "Sanatta Yaratıcılık" konulu çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı

Öğrencilik yıllarında babasının ölümü üzerine ailesinin geçimini sağlamak için İstanbul'daki bazı mekanlarda sahne aldı. Önce solo olarak gitar çalıp şarkı söyleyen sanatçı, daha sonra okuldan arkadaşı İzel Çeliköz ile İzel-Çelik ikilisi olarak sahne aldı. Elma Kabare'de Müjdat Gezen, Cenk Koray, Cem Özer, Ayşen Gruda gibi ünlü isimlerle çalıştı.

Müzik kariyeri

İzel-Çelik-Ercan üçlüsü

1988'de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan okul arkadaşları İzel Çeliköz ve Ercan Saatçi ile birlikte üçlü bir grup kurdu. İzel-Çelik-Ercan Üçlüsü adını alan grup 1991'de "Özledim" adlı bir albüm çıkardı. Aynı yılın sonlarında Ajda Pekkan ile birlikte Almanya'ya gidip ön grup olarak turnede sahneye çıkan grup, bir ay süren bu turnedeki performansları ile Türkiye'de tanındı. Satışı bir milyonu geçen Özledim albümü, Türkiye'de yılın en çok satan albümlerinden biri oldu.

Grup, İstanbul Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda sözü ve bestesi Çelik'e ait olan "Dön Artık" isimli parçayla üçüncü oldu. 1992 Hürriyet gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Ödülleri'nde En İyi Grup Ödülü'nü aldı.

Haberin Devamı

Çelik, 1992'de gruptan ayrıldı ve solo müzik kariyerine devam etti.

Solo müzik kariyeri

Çelik'in ilk solo müzik albümü Ateşteyim 1994 yılında piyasaya çıktı. 11 parçanın yer aldığı albümde yer alan başta 'Ateşteyim', 'Güle Güle', 'Meyhaneci' olmak üzere hemen her parça hit hâline geldi. 1995 yılında Altın Kelebek Ödülleri'nde Yılın En İyi Erkek Pop Sanatçısı Ödülü'ne layık görüldü.

1995 yılında Rod Stewart'ın İstanbul İnönü Stadı'nda verdiği konserde ön grup olarak sahne aldı. Aynı yıl Makedonya'daki bir uluslararası yarışmada 'Sevemem' isimli şarkıyla ikincilik ödülü aldı. Bütün sözleri ve müzikleri kendisine ait olan ikinci albümünü 1995 yılında çıkardı. Benimle Kal adlı bu albümde yer alan 'Hercai' adlı şarkısı 1995 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Beste Ödülü'nü aldı. Bu albümdeki Atam adlı şarkısını Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf etti. Sonraki albümlerinde de Atatürk'e ithaf edilmiş 'Yüce Atatürk', 'Yüce Atam', 'Atam' adlı şarkılara yer verdi.

Haberin Devamı

Yaman Sevda (1996), Sevdan Gözümün Bebeği (1997) albümlerini peşpeşe çıkardıktan sonra ilk dört albümden seçtiği hit parçaları içeren Sevgilerimle (1998) albümünü çıkardı. Daha önce İzel Çeliköz'ün seslendirdiği "Kızımız Olacaktı" isimli şarkıya da yer verdi. Kızımız Olacaktı, Çelik'in hit parçaları arasında yer aldı.

Altıncı albümü 'O'nu Düşünürken (1999)'deki 'Veda Etmem' adlı parça listelere girdi. Yedinci solo albümü 'Unutamam' da perküsyon ustası Hossam Ramzy ve Gipsy Kings grubundan Gerard Ferrer ve Lübnanlı Elissa Khoury ile çalıştı. 2001 yılında çıkardığı "8inci" adlı albümünü Sting’in, David Bowie'nin çalıştığı müzisyenlerle kaydetti; Hossam Ramzy, Manu Katche, Chris Botti, John Themis bu albümde çalıştığı müzisyenlerdendi. Albümde sözü, bestesi ve düzenlemeleri tamamen Çelik'e ait parçalar yer aldı. İzel ile düet yaptığı 'Töre' ile 'Tövbe' ve çok hareketli 'Cici Kız' şarkıları hit oldu. 2002 yılında çıkardığı Yol adlı albümde Ebru Gündeş ile beraber yaptığı “Sen Yoluna Ben Yoluma “isimli düet yer aldı.

Haberin Devamı

2002 yılında Müjdat Gezen'in yazıp yönettiği 'Kabare Tri Peypırs' adlı kabare şovda Türkiye’nin tiyatro ile sahne dünyasından Müjdat Gezen, Nükhet Duru, Ayşen Gruda, İlhan Daner, Ateşböceği Ercan ve Cem Özer gibi tanınmış isimlerle birlikte yer aldı.

Universal Müzik şirketinin iflas etmesinden sonra eser hakları ödenmediği için sıkıntılar yaşadı. Başka plaka şirketleri çalışan sanatçı 'Affet' (2003), 'Gariban' (2005)' 'Kod Adı Aşk' (2006) ve beş yıl aradan sonra 'Kalp Gözü' (2011) isimli albümleri yayınladı. 2002 yılındaki Yol albümünden sonra çıkardığı albümler fazla satılmadı. 2012 yılında eski şarkılarını biraraya getirdiği, 'Milat' isimli albümü; 2013 yılında 'Best of Çelik' albümünü yayımladı.

“Yüksek Dozda Aşk” ve “Benimki de Kalp” isimli yeni şarkıları 2015 yılının hemen başında dijital platformda yer aldı. Yaz aylarında çıkaracağı albüm için çıplak biçimde kontrbas çalarken poz vermesi ile gündeme geldi. Atölye On isimli yapım şirketini kurdu. 2016 Şubat ayında "İyi Günde Kötü Günde" isimli albümünü yayınladı.

ÇELİK ÖZEL YAŞAMI

Çelik, müzik çalışmalarının yanı sıra "Yumuşakçalar ve Diplomasi" (2004) isimli bir kitap, Yeni Çağ gazetesinde köşe yazıları yayımlamıştır.

2008-2010 yılları arasında müzik kariyerine arar vererek Azerbaycan'da yaşadı. Sanatçı, 2013 yılında 5 kişilik bir orkestra ile birikte üç saat sahnede kaldığı Şizoid adlı müzikal gösteriyi sahneye koydu. Bu gösteride kadın kılığına girmesi ile gündeme geldi.

İki kez evlenip boşanan Erişçi, ikinci evliliğini manken Buket Saygı'yla yapmıştır. 2005 yılında boşanma ile sonlanan bu evlilikten Atilla Ata Erişçi isimli bir erkek çocuk sahibidir.

ÇELİK ALBÜMLERİ VE ŞARKILARI

Özledim, İzel-Çelik-Ercan (Ekim 1991) Raks Müzik

Ateşteyim, (Şubat 1994) Raks Müzik

Benimle Kal, (1995) Plaza Müzik

Yaman Sevda, (1996) Plaza Müzik

Sevdan Gözümün Bebeği, (1997) Plaza Müzik

Sevgilerimle, (1998) PLAZA MÜZİK

Onu Düşünürken, (1999) Plaza & Polygram Müzik

Unutamam, (2000) Universal Müzik

8inci, (2001) Universal Müzik

Yol, (2002) Universal Müzik

Affet, (2003) Art İstanbul

Gariban, (2005) Seyhan Müzik

Kod Adı Aşk, (2006) Seyhan Müzik

Milat, (2012) Eflatun Müzik

Selam Söyle, (2013) Anadolu Tur Reklam

Yazarlar