Dünya Ermeni gazeteden skandal çağrı: Gücü her şeye yeten Türk hükümeti

Ermeni gazeteden skandal çağrı: Gücü her şeye yeten Türk hükümeti

10.08.2023 - 11:13 | Son Güncellenme:

Disney'in Atatürk dizisini yayınlamayacak olması üzerine yeni bir haber yapan Ermeni basını, Türk hükümetinin duruşuna karşı yeterince birlik olamadıklarına dair itiraf gibi bir yazı yayınladı.

Ermeni gazeteden skandal çağrı: Gücü her şeye yeten Türk hükümeti

Dijital yayın platformu Disney Plus üzerinden yayınlanacak olan 'Atatürk' dizisinin yayınlanmaması Türkiye'de infial yarattı. Twitter'da #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi etiketlerle karara tepki gösteren kullanıcılar, yaşananları dünya gündemine taşıdı. Dizinin yayından kaldırılmasının arkasında ise, ABD'deki güçlü Ermeni lobisi vardı. 

Haberin Devamı

8 milyon dolar maliyeti olan dizinin iptalini ANCA dahil birçok Ermeni kuruluşu sosyal medyadan kutladı ve Ermeni lobisine teşekkürde bulundu. Öyle ki Ermenistan'ın en büyük gazetelerinden Aravot, Ermeni lobisine teşekkürler, Atatürk Disney'de yayınlanmayacak' başlıklı bir haber bile yayınladı.

ANCA: ÇOK HOŞ BİR ŞEY

ABD merkezli Politico'da yine geçen hafta yayınlanan haberde 'Disney'in Türkiye'nin kurucu babasının hayatını aktaran yüksek profilli bir diziyi yayınlamama kararı, Türk yetkililer tarafından Amerikan kanalını Ermeni gruplarının baskısına boyun eğmekle suçladı' ifadesi kullanıldı.

Haberin devamında Atatürk'ün sayısız cephede savaştığı, bu savaşlar sonunda modern Türkiye'yi kurmayı başardığı hatırlatıldı ve dizinin yayınlanmamasının hem Ermeni hem de Yunan aktivistler tarafından desteklendiği belirtildi. Politico ayrıca haberinde Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) yönetici direktörü olan Aram Suren Hamparian'ın skandal görüşlerine yer verdi. Aram yaptığı skandal açıklamalarında "Atatürk ile ilgili yayınlanan her şey onun yaptıklarını normalleştirme riski taşır. Uluslararası alanda böyle bir tartışmanın ortaya çıkması çok hoş bir şey" sözlerini kullandı.

Haberin Devamı

Ermeni gazeteden skandal çağrı: Gücü her şeye yeten Türk hükümeti

ERMENİLERE ÇAĞRI

Aradan geçen bir hafta sonucu ABD merkezli Armenian Weekly'de yer alan 'Disney'in tartışmalı dizisi hem Türkleri hem de Ermenileri kızdırdı' isimli yazıda Atatürk'e yönelik ağır ithamlarda bulunuldu. Yazının devamında Türk medyasının Disney'e ANCA üzerinden baskı yaptığını öne süren gazete, dünya genelindeki Ermenilere çağrıda bulundu.

Disney'in diziyi Fox TV'ye satmaması için baskıya devam edilmesi gerektiğini hatırlatan Armenian Weekly, Ermenilere yönelik 'Disney'i Ermeni Soykırımı ve Ermenistan Cumhuriyetleri ve Artsakh (Eski Dağlık Karabağ) gibi bir Ermeni konusu üzerine bir belgesel yapmaya teşvik edin' ifadelerini kullandı.

Ermeni gazeteden skandal çağrı: Gücü her şeye yeten Türk hükümeti

'SAVAŞ KISMEN KAZANILDI'

Yazının son kısmında 'Savaş kısmen kazanıldı' ifadesini kullanan gazete, Disney şirketinin Ermenilerin yakın takibinde olması gerektiğini belirtti ve bunu diziyle ilgili 3 ana nedene bağladı. Söz konusu nedenler şöyle:

Haberin Devamı

-Atatürk dizisini tamamen iptal ettirmek ve hiçbir platformda yayınlatmamak

-Disney'in Türkler yerine Ermenilerle ilgili belgesel çekmesini sağlamak için baskı yapmak

- 'Gücü her şeye yeten Türk hükümetine' karşı ABD'de yaşayan Ermeni toplumunun birlik olması