Bilgi Rehberi Svante Paabo kimdir? Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Svante Paabo kaç yaşında, ne iş yapıyor?

Svante Paabo kimdir? Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Svante Paabo kaç yaşında, ne iş yapıyor?

03.10.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:

Nobel Tıp Ödülü'nü bilim insanı Svante Paabo kazandı. Paabo, 'soyu tükenmiş homininlerin genleri ve insan evrimi' çalışmasıyla ödülü alan isim oldu. Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Svante Paabo'nun yaşamı ise merak konusu. Peki Svante Paabo kimdir, kaç yaşında?

Svante Paabo kimdir Nobel Tıp Ödülünü kazanan Svante Paabo kaç yaşında, ne iş yapıyor

2022 Nobel Tıp Ödülü'nü İsveçli Svante Paabo kazandı. Ödül sonrasında ise bilim insanı Svante Paabo'nun biyografisi araştırılıyor. Peki Svante Paabo kimdir?

Haberin Devamı

Svante Paabo kimdir?

Svante Paabo, 20 Nisan 1955 tarihinde Stockholm'da doğdu. İsveçli biyolog, genetikçi ve bilim insanı. Evrimsel antropoloji alanında uzmanlaşan Paabo, palleogenetiğin kurucularından biri olarak Neandertal genomu üzerinde yoğun bir şekilde çalıştı. 2022'de "soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili keşifleri" nedeniyle Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Annesi Estonyalı kimayager Karin Paabo tarafından büyütülen Svante'nin babası, 1982 Nobel Tıp Ödülü sahibi Sune Bergström'dür. Doktora derecesini 1986'da Uppsala Üniversitesi'nde adenovirüslerin E19 proteininin bağışıklık sistemini nasıl modüle ettiğini dair araştırma üzerine yaptı. Doktorasını tamamladıktan sonra Almanya'nın Leipzig şehrindeki Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Genetik bölümü başkanı oldu. 1992 yılında, Alman Araştırma Cemiyeti tarafından verilen Almanya'nın en önemli araştırma ödülü olan Leibniz Ödülü'nü aldı.

Haberin Devamı

Ağustos 2002'de Paabo'nun araştırma birimi, eksik ya da hasarlı olması dil kabiliyetinin gelişmesinde sorunlara yol açan bir gen olan "Lisan geni" FOXP2'yi bulduklarını açıkladılar.