Bilgi Rehberi Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip! Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip! Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

05.06.2023 - 17:04 | Son Güncellenme:

Uyku insan sağlığı açısından en önemli eylemlerden birisidir. Günlük olarak bir insanın 7-8 saat uyuması gerekir. Ancak bu durum bazı insanlarda böyle değil. Araştırmacılar genetik faktörlerin neden olduğu kısa uyku sendromuna sahip olabilecek insanların var olduğunu açıkladı. Az uyuyan kişiler arasında Barack Obama ve Margaret Thatcher gibi isimler de var.

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

İnsanlar için gece uykusu sağlıkta önemli bir rol oynar. İnsanların etkili bir şekilde çalışmasını sağlar ve araştırmacıların keşfettiğine göre uyurken, beyin ritmik ve atımlı dalgalar halinde beyin-omurilik sıvısıyla kendini yıkaması için bir fırsat sağlar

Haberin Devamı

Ulusal Uyku Vakfı'na göre, çoğu yetişkinin gece başına yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacı vardır, ancak bazı insanlar beş veya altı saat kadar uyur. Örneğin, ABD eski başkanı Barack Obama, başkanlığı sırasında her gece beş saat kadar uyuduğunu kabul ederken, İngiltere'nin eski başbakanı Margaret Thatcher, geceleri dört saat uyuduğunu açıklamıştı.

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

Live Science’ta yer alan habere göre, bu tür bireylerin "kısa uyku sendromuna" sahip olabileceği öne sürüldü. Bu tip uyuma şekline sahip insanlar günlük 7-8 saat uyuyan kişiler gibi aynı hissettiklerini vurgulandı.

Ama kısa uyku sendromu gerçekten var mı? Bir kişinin sağlık ve esenliğini etkilemeden önerilen miktardan daha az uyuması mümkün müdür?

İrlanda Maynooth Üniversitesi Davranışsal Sinirbilimci Andrew Coogan, Live Science’a yaptığı açıklamada kısa uyku sendromunun gerçek bir durum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin, Coogani "Kısa uyku sendromu, normalde geceleri az uyuyan ancak gün içinde aşırı uykusuz, bilişsel bozukluk veya düşük ruh hali gibi olumsuz etkilere maruz kalmayan kişilerde görülür. Uyku Vakfı'na göre altı saat veya daha az olan bu kısa uyku, kendi kişisel fizyolojileri için yeterlidir" ifadelerini kullandı.

Genetik faktörlerden etkileniyor

Bilim adamları, kısa uyku sendromunun belirlenmesinde genetik faktörlerin etkilediğine inanıyor.

"Gerçek kısa uyku sendromu muhtemelen genetik olarak belirlenmiş bir özelliktir" diyen Coogan, "Kısa uyku sendromunun görüldüğü ailelerde yer alan genleri tanımlayan çalışmalar var” şeklinde konuştu.

Sleep dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, BHLHE41 adlı bir gen varyantının kısa uyku ve uyku yoksunluğuna direnç ile ilişkili olduğu bulundu. Araştırmacılar, belirli BHLHE41 mutasyonlarının "NREM uykusunu sürdürürken toplam uyku süresini azaltabileceği ve uyku kaybının etkilerine karşı direnç sağlayabileceği" sonucuna vardı.

Neuron dergisinde yayınlanan 2019 tarihli bir araştırma, "ADRB1 [genindeki] bir mutasyonun insanlarda kısa uyumaya neden olduğunu" da buldu. Araştırmacılar, "insan popülasyonunda, bunun 4.028/100.000 insidans ile nadir bir mutasyon olduğunu" belirtti.

Haberin Devamı

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

Avustralya merkezli Uyku Sağlığı Vakfı'nın CEO'su Moira Junge, az uyku süresine sahip olan gerçekten çok az insan var.

Live Science’a verdiği demeçte Junge, "Nüfusun% 1'inden çok daha az. Araştırmalar, doğal olarak kısa uyku süresine sahip olan ve yetersiz uykunun tipik etkilerinden koruyan belirli gen varyasyonlarına sahip olan yalnızca yaklaşık 50 aile var” dedi.

Gerçek kısa uyuyan sendromunun nadir olduğu göz önüne alındığında, her gece önerilen uyku saatlerinden daha az uyuyan insanlar kendilerini riske atıyor mu? Ve birisi bu duruma sahip olup olmadığını nasıl anlayabilir?

Coogan, "Belirli bir test yok, ancak iyi bir kural şu ki, hafta sonu birinin uyku süresi, uyuma fırsatı olmasına rağmen uzamıyorsa, o zaman gerçekten kısa uyku sendromuna sahip olabilir" ifadelerine yer verdi.

Uyku süresi kişiye göre değişebilir

Bununla birlikte, gerçek kısa uyuyanların çok az olduğu göz önüne alındığında, Coogan, buna sahip olduklarına inanan insanların genellikle yanıldığına inanıyor.

Haberin Devamı

Coogan, "Kişisel önsezime göre, kendini yenilenmiş hissetmek için rutin olarak yalnızca altı saat veya daha az uykuya ihtiyaç duyduğunu iddia eden ve aynı zamanda formda ve iyi durumda kalan insanların büyük çoğunluğu gerçekten kısa uyku sendromuna sahip olan kişiler değil. Fazla uyumayan bir hayata yeni alıştıklarını varsayıyorum. Teorilerinde çatlaklar olabilir. Bunu hayatlarının belirli zamanlarında bir süre bir süre yapabilirler anca kısa uyku sendromuna sahip olan kişiler gibi tüm hayatları boyunca değil" şeklinde konuştu.

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

Coogan ayrıca, yedi ila dokuz saatlik uyku yönergelerinin bilimsel olarak desteklenmesine rağmen, birinin ihtiyaç duyduğu uyku miktarının yaşamı boyunca değişebileceğini söyledi.

"Genel popülasyonda, önerilen minimum miktardan daha az uykuyla iyi olan ve önerilen aralığın üst değerlerinden daha fazlasına ihtiyaç duyan insanlar olacak” diyen Coogan, “Gerçekten çok bireysel bir özellik" dedi.

Haberin Devamı

Coogan, örneğin çocukların ve ergenlerin çalışma çağındaki yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunu söyledi. Gerçekten önemli olanın uyku kalitesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Az uyuyan kişilerin kaliteli uyku deneyimledikleri ve daha kısa uyku süreleriyle tamamen yenilendiklerinin görüldüğünü Coogan açıklamalarına ekledi.

Bir dizi ünlü ve önemli rollerdeki insanlar bu durumla ilişkilendirilmiştir. ABD eski başkanı Barack Obama, başkanlığı sırasında her gece beş saat kadar uyuduğunu kabul ederken, İngiltere'nin eski başbakanı Margaret Thatcher, geceleri dört saat uyuduğunu açıklamıştı. Peki, kısa uyku sendromu yararlı mı yoksa başarının anahtarı mı? Coogan, kısa uyku sendromu olan kişilerin başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğuna ya da kısa uyku süreleri ile tanınan ünlülerin gerçekten bu duruma sahip olduklarına inanmıyor.

Ünlüler de bu hastalıktan muzdarip Aralarında Obama ve Margaret Thatcher da var

Coogan, az uyuyan kişilerin bir avantaja sahip olabileceğini çünkü çalışmak için günlerinin daha fazla saatine sahip olduklarını söyledi, ancak bazı ünlü şahsiyetler için az uyuma hikayesi onların halk mitolojisinin bir parçası olabilir. 

 

 

Yazarlar