21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Görkem Evci-Haber Merkezi
Eğitim politikaları ve sınavlar tartışma konusu olmaya devam ederken, bilişim teknolojileri derslerinin kaldırılacağı söylentileri de gündemde. Yapılan araştırmalar ise Türkiye’nin “bilişim teknolojileri okuryazarlığı” alanında sınıfta kaldığını ortaya koyuyor. 2013 yılında yapılan 8. sınıf öğrencilerinin bilişim teknolojileri okuryazarlığı becerilerini ölçmeye dayalı uluslararası bir araştırmaya göre Türkiye, Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor. Yetkililer, bilişim teknolojileri derslerine gerek olmadığını söylerken, çocukların teknolojiyi kullanma düzeyi sosyal medya kullanımından öteye gitmiyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde Araştırma Görevlisi Ayşe Günay, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Orhan’ın danışmanlığı ile hazırladığı yüksek lisans tez çalışmasında Türkiye’de yeni nesil ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bilişim teknolojileri okuryazarlığı kazandırmak için uygulanan politikaları ile Avrupa ülkelerinin durumunu karşılaştırdı. Gözlemlere göre Türkiye’de akıllı telefonların yaygınlaşmasından bu yana aileler, hatta bazı eğitimciler ve politikacılar, çocukların bilişim teknolojisi araçlarını kullanmayı çok iyi bildiklerini ve okullarda ayrı bir bilişim teknolojisi dersine ihtiyaç olmadığını dile getiriyor.
Sadece sosyal medya
Günay ve Orhan ise çocukların teknoloji kullanım becerilerinin sosyal medya kullanımından öteye gitmediğini belirtiyor. Türkiye Bilişim Derneği’ne göre bilişim teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılması Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması açısından da çok büyük önem arz ediyor ancak 2013 yılında 21 ülkede yaklaşık 60.000 8. Sınıf öğrencilerinin bilişim teknolojileri okuryazarlığını ölçmeye dayalı uluslararası bir araştırmada (ICILS) Türkiye, Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri arasında sonlarda yer aldı.
10 yılda 5 değişiklik
Türkiye’deki bilişim teknolojileri derslerinin haftalık ders saati, seçmeli ya da zorunlu olması, sınıf düzeyleri gibi konularda 10 yılda 5 kez değişiklik yapıldı. Günay, Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği’nin verilerine göre MEB’in bu konuda tutarsız bir politika izlediğini savundu.