İstanbul BİLİM SAYESİNDE HIZIR GİBİ YETİŞECEKLER

BİLİM SAYESİNDE HIZIR GİBİ YETİŞECEKLER

16.06.2014 - 09:19 | Son Güncellenme:

.

BİLİM SAYESİNDE HIZIR GİBİ YETİŞECEKLER

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin bilim ödülüne layık görülen ‘Hızır Gibi Yetiş’ projesiyle, ilk yardım ekiplerinin gecikmesinden kaynaklanan üzücü olaylar tarihe karışacak.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri geliştirdikleri ‘Hızır Gibi Yetiş’ projesiyle Bilim Şenliği ISPARTEK-2014’de üçüncülük kazandı. Yıldızlı öğrenciler tarafından hazırlanan proje ile acil durumlarda ‘Hızır’ adı verilen gönüllü doktorlar yaralıların yardımına koşacak. Projede, ilk yardım ekiplerinin geç gelmesinden kaynaklanan üzücü olayların en azan indirilmesi hedefleniyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi “Uluslararası 17. Bilim ve Bahar Şenliği” kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle düzenlenen “Bilim Şenliği ISPARTEK- 2014 ve Öğrenci Proje Pazarı” gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan YTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Resul Ekrem Çoban ve Seçkin Baran Turan, YTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Dirin’in yöneticiliğinde hazırladıkları ‘Hızır Gibi Yetiş’ projesiyle yüzlerce projenin arasından 3’üncü olmayı başardı.
Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ne durumda olursa olsun acil durumdaki hastalara ilk yardım ekiplerinin en hızlı şekilde ulaşamaması ortak sorun olarak ortaya çıkıyor. Acil Servis tarafından gönderilen ilk yardım ekipleri bazı durumlarda trafiğe takılıp gerekli müdahale için geç kalabiliyor. Bu durum, hem hasta yakınlarının tepkisini çekmekte hem de elinden geleni yapan personelin şevkinin kırılmasına sebep oluyor. YTÜ öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Hızır Gibi Yetiş’ projesi, acil durumlarda ilk yardım ekiplerinin geç kalması sebebiyle yaşanan can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Gönüllülük esasına göre sisteme kaydedilecek ve hızır adı verilen doktorların akıllı telefonlarına yüklenecek bir program sayesinde konum bilgileri 112 Acil Servis Merkezi tarafından sürekli olarak takip edilebilecek. Türkiye genelinde binlerce ‘Hızır’ın hazır beklemesinin hedeflendiği projeye göre, acil durumda ilk yardım ekiplerinin yönlendirilmesinin yanı sıra bölgeye en yakın gönüllü doktor da bilgilendirilerek müdahale edilmesi istenecek. Bu sayede, acil yardım ekiplerinin trafik vb… kontrol edemedikleri sebeplerden dolayı geç kalmaları durumunda, hayati öneme sahip ilk yardım müdahalesinin gönüllü uzmanlar tarafından yapılması sağlanacak. Gönüllü ‘Hızır’lar acil yardım ekiplerinin gelmesinin ardından hasta hakkında ilk bilgileri verdikten sonra ekiplere teslim edecek.
Proje kapsamında herhangi bir hastaneye ya da sağlık kuruluşuna bağlı kalınmaması, tek bir noktadan bütün koordinasyonun yapılabilmesi, bu sayede bürokratik maliyet altına girilmeden hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi düşünüldü. İnsan hayatını kurtarmayı hedefleyen projenin en önemli avantajı ise çok az bir yatırım ile hayata geçirilebilecek olması.
Dünya üzerinde en kutsal değerin insan hayatı olduğuna işaret eden YTÜ Öğretim Üyesi Banu Dirin, günümüz teknolojisinin imkânlarının bu konuda çalıştırılmasının önemli olduğunu ifade etti. Özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde ilk yardım hizmetinin, kent yoğunluğu sebebiyle bir kat daha zorlaştığına dikkat çeken Dirin, “Günümüzde bir çok kişinin Türkiye’de akıllı telefon kullanma oranı son yıllarda oldukça yükseldi. Bu telefonlar izin verildiği taktirde kullanıcının konum bilgilerini anlık olarak aktarabiliyor. Bu bilgilerden yararlanarak gönüllülük esasına dayalı bir network oluşturulabileceğini düşündük” diye konuştu.

Yazarlar