Gündem Bin 200 madenci ‘Torba’ kurbanı

Bin 200 madenci ‘Torba’ kurbanı

18.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madenciye yeni haklar veren ‘Torba Yasa’ yüzünden Zonguldak’ta üretimini durduran işletmeler işçi çıkarmaya devam ediyor. İşinden olan 1.200 madenci valilik önünde oturma eylemi başlattı...

Bin 200 madenci ‘Torba’ kurbanı

Maden sektöründe çalışan işçilere asgari ücretin iki katı ücret getiren, 6 aylık kıdeme sahip olma şartını kaldıran, yer altında haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 36 saate indiren kanunun yürürlüğe girmesiyle üretimi durduran maden şirketleri, işçi çıkarmaya devam ediyor. Önceki gün, Akkurt Madencilik’in 150 işçinin iş akitlerini sonlandırmasının ardından dün de SFH Velioğlu Enerji Madencilik 130 işçinin işine son verdi.

‘Maliyet iki katına çıktı’
Şirketin ortaklarından Suat Velioğlu, Torba Yasa ile maliyetlerinin neredeyse iki katı arttığını, bu yüzden üretimi durdurduklarını söyledi. Velioğlu, bakım ve onarımda çalışan az sayıda işçi ile maden ocağını bir süre daha ayakta tutmaya çalışacaklarını, şartlar değişirse işçileri tekrar geri çağırarak üretime geçeceklerini söyledi.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, yasanın yürürlüğe girdiği günden beri toplam bin 200 işçinin resmi olarak işten çıkarıldığını söyledi.
İşten çıkarılan madencilerden yaklaşık 500’ü dün Valilik önünde toplandı. İşçiler, Valilik binası önünde oturup baretlerini yere vurarak Torba Kanun’u protesto etti. ’Zonguldak uyuma madencine sahip çık’, ’İşçi burada, vekiller nerede?’, ’Vali buraya’ sloganları atan madenciler, Vali Ali Kaban ile görüşmek için Valilik binasına girmek istedi. Ancak Valiliğin giriş kapısında önlem alan çevik kuvvet ekibi madencilere izin vermedi.
Polisin, içlerinden seçecekleri temsilcilerin Vali ile görüşebileceğini söylemesi üzerine madenciler 14 kişilik bir heyet oluşturdu. 14 kişi, Vali Ali Kaban ile görüşmek için binaya girerken, diğer işçiler eylemlerini sürdürdü.

Haberin Devamı

Vatandaşlardan destek
Madencilerin oturma eylemi sürürken, özel maden şirketi sahipleri Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ile Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı yaptı. Ulupınar ve 4 maden şirketi sahibi, daha sonra Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek için Ankara’ya hareket etti.