Gündem Bingür Hoca’ya silahlı saldırı

Bingür Hoca’ya silahlı saldırı

25.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Bingür Sönmez dün sabah Sarıkamış’ta silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen gözaltına alındı. Özbilen, saldırıyı ‘husumet’ yüzünden yaptığını söyledi.

Bingür Hoca’ya silahlı saldırı

Ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, dün sabah Sarıkamış’ta silahlı saldırıya uğradı. Kol ve bacağından yaralanan Sönmez tedavi altına alınırken, saldırıyı gerçekleştiren eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen gözaltına alındı. Sönmez’in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Özbilen ile Sönmez arasında Sarıkamış Şehitleri Anma Etkinlikleri nedeniyle aralarında sürtüşme olduğu iddia edildi.
22 Aralık 1914’te Sarıkamış Harekatı sırasında şehit olanların kullandığı ‘Top Yolu’nu gönüllülerle birlikte 20 Ağustos ile 23 Ağustos günleri arasında yürüyen Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve üyeler, önceki akşam Sarıkamış’a geldi. Otelde dinlenmeye çekilen Sarıkamış Dayanışma Grubu üyeleri dün sabah saatlerinde Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy ile birlikte Sarıkamış’taki şehitlik programı için meydana gitti.

‘Bingür’ diye bağırdı

Haberin Devamı

Grup toplu halde yürürken saat 10.30 sıralarında Sarıkamış’ın eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen, yanında yeğeni olduğu belirtilen kişiyle gruba doğru yaklaşarak, “Bingür” diye seslendi. Sönmez’i yakından tanıyan ve Sarıkamış Şehitleri Anma Etkinlikleri nedeniyle aralarında sürtüşme olduğu belirtilen Özbilen, tabanca ile peş peşe ateş etmeye başladı. Gruptaki emekli subaylar ve AKUT’çular, saldırganın üzerine atladı. Engellenen saldırgan daha fazla ateş edemedi. Özbilen ile yeğeni, olay yerine gelen güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alınarak Sarıkamış Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Bileğinden ve baldırından vuruldu

Sönmez’e ilk müdahaleyi gönüllüler arasında bulunan doktorlar yaptı. Ambulans ile Kars’a götürülerek Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Sönmez’in sol baldırı ile sol bileğinden yaralandığı belirtildi. Sönmez’in sağlık durumunun iyi olduğu ve kanamasının durdurulduğu kaydedildi. Sönmez’in yakın arkadaşı olan Atatürk Üniversitesi Rektörü, Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Koçak da bir ekip oluşturarak Kars’a gitti. Bingür Sönmez, olayın ardından yaptığı açıklamada “Allah korudu. Çok şükür iyiyim. Sevenlerim merak etmesin. Sağlık durumum iyi. En kısa sürede görüşeceğiz” diye konuştu. Saldırının neden düzenlendiği sorusuna “Husumet” cevabını veren Sönmez, kendi isteğiyle ambulans uçakla Kars’tan İstanbul’a götürüldü.

Haberin Devamı

Sarıkamış şehitlerini andılar

Bingür Sönmez, Sarıkamış Harekatı sırasında şehit olanları anmak için organize edilen yürüyüş nedeniyle Sarıkamış’ta bulunuyordu. AKUT üyeleri, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez ve askerlerin de aralarında bulunduğu 70 kişilik grup, Erzurum’un Narman ilçesine bağlı Çimenli köyü güzergâhından başlayan ve üç gece dört gün devam eden 70 kilometrelik yürüyüşü, Şenkaya ilçesinin Gaziler köyü şehitlik anıtında düzenlenen törenle tamamladı. Sönmez burada 1914-1915 yıllarında 29. Tümen’in Narman’ın Çimenli köyünden başlayıp 65 kilometre yürüyerek Sarıkamış’a geldiği yürüyüşü sembolize etmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek “29. Tümen’in askerlerinin yarısı bu yolda şehit olmuş. Her taraf şehitliklerle dolu. Yürüyüşe katılan harita mühendisi emekli bir komutanımız da mevcut şehitliklerin yerleri ile birlikte, dağdaki sahipsiz şehitliklerin yerlerini tespit etti” dedi.

Haberin Devamı

Kurşunlar girip çıkmış

Olayı büyük bir şaşkınlık içinde izlediklerini anlatan AKUT’un Erzurum Temsilcisi Bünyamin Akbulut, saldırı anını şöyle anlattı: “30 kişiden fazlaydık. Eski belediye başkanı olduğunu söyledikleri kişi geldi, “Bingür” diye seslendi, sonra ateş etti. Film izler gibi şaşkınlıkla izledik. Sonra Bingür hocanın yaralandığını görünce olayın önemini kavradık. Kurşunlar girip çıkmış.” Sarıkamış Belediye Başkanı Ak Partili Göksal Toksoy da “Vuran kişi İlhan Bey’di. Kameralar o sırada kayıttaydı. Hâlâ şoktayım” dedi.

KARS VALİSİ: SIKINTI YOK

Kars Valisi Günay Özdemir, hastaneye gelerek Sönmez’e “Geçmiş olsun” dedi. Sönmez’le kısa bir süre sohbet eden ve doktorlardan gelişmeler hakkında bilgi alan Özdemir, bir gazetecinin, “Saldırıyı, Sarıkamış eski Belediye Başkanı İlhan Sönmez gerçekleştirdiği yönünde bilgiler var” demesi üzerine şunları söyledi: “Şu andaki bilgiler öyle. Eski belediye başkanının yaptığı yönünde ve ifadesi alınıyor. Şu anda silah ve silahı kullanan kişi elimizde. Herhangi bir sıkıntı yok.”