Gündem Bir gecede 340 bin dekar bağ dondu

Bir gecede 340 bin dekar bağ dondu

05.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ’çekirdeksiz üzüm ambarı’ olarak bilinen Manisa ovasında, geçen 23 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düşmesiyle, 340 bin dönümlük alandaki bağları, çiçek halindeyken don vurdu.

Bir gecede 340 bin  dekar bağ dondu

50 yıldır böyle don görmediklerini belirten çiftçiler, doğal afet kapsamında borçlarının 3 yıl ertelenmesini istedi. Dondan kurumuş asmaları temizleyen üreticilerden Fatma Şakar, “Devletin bize el uzatması lazım” dedi.
Bir gecede, birkaç saat süren don olayı ardından üzüm üreticileri şoke oldu. Arazilerin yüzde 80’lik bölümündeki üzümler ise, tamamen donup dalında kurudu. Don olayından sadece, şaraplık olarak yetiştirilen bağlar ile bazı yüksek bölgelerdeki bağların zarar görmediği öğrenildi. Üzümde, rekoltenin 100 bin tonun altına inmesinin beklenmesi ise, yaşanan afetin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Bağlardaki dondan en çok etkilenen ilçelerden birisi ise Turgutlu oldu. Turgutlu’da, üzüm üretilen 90 bin dekarlık araziden 75 bin dekarının zarar gördüğü açıklandı.
Bu arada çiftçi zararlarını göz önünde bulunduran CHP Lideri Kemal Kılıçda-roğlu, 22 Mayıs’ta Manisa’da yapacağı mitingi, erkene alıp 8 Mayıs’ta yapmaya karar verdi.