Dünya Birbirlerini suçladılar, yardımlar sınırda bekliyor

Birbirlerini suçladılar, yardımlar sınırda bekliyor

16.09.2016 - 11:31 | Son Güncellenme:

Suriye'de üç günü dolduran ateşkese rağmen BM'nin yardım konvoyu Türkiye sınırında tutuluyor. ABD ve Rusya, Halep'e doğru yola çıkamayan TIR'lar için birbirini eleştirdi.

Birbirlerini suçladılar, yardımlar sınırda bekliyor

İç savaşın beş buçuk yıldır devam ettiği Suriye'de, pazartesi gün batımından bu yana silahlar susmuş halde. Geçen hafta Cuma akşamı ateşkes kararını ilan eden ABD ve Rusya, halen hiçbir yardımın ulaşmadığı Halep için birbirlerini suçluyor.

Haberin Devamı

Washington, ateşkese rağmen insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamamasının sorumlusu olarak Esad rejimi ve ve Rusya'yı gösterdi. Günlük basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Bunun asıl görünen nedeni de Esad rejimi" diyerek, Rusya'nın rejim üzerinde baskı yapmasını istedi.

Sözcü Earnest, "Yüz binlerce Suriyeli çaresiz durumda. Şu anda onların hayatlarını kurtaracak yardımı taşıyan TIR'lar sınırın yanlış tarafında bekliyor. Bu da doğrudan Esed rejiminin ve Moskova'da onu koruyanların sorumluluğu" ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook da, yardımların ulaştırılmasında hayati önemi olan Kastillo yolunda bulunan rejim güçlerinin buradan çekildiklerine dair bilgi ya da istihbarat bulunmadığını söyledi. Cook, yolun açılarak yardımların geçmesinin rejimin yükümlülüğünde olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

MOSKOVA: WASHINGTON GÖZ BOYAMAYA ÇALIŞIYOR

Rusya ise, Suriye'de 48 saat daha uzatılan çatışmasızlık anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi konusunda ABD'yi 'üzerine düşenleri yapmamakla' suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD muhalif grupları dizginleme konusundaki isteksizliğini gizlemek için sözleriyle göz boyamaya çalışıyor" ifadesi yer aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise Moskova'nın çatışmasızlık sürecinin başlamasından bu yana üzerine düşeni yaptığı ve üzerinde mutabakata varıldığı şekilde Suriye ordusunun muhaliflere yönelik hava saldırılarını durdurduğu hatırlatıldı.

ABD'den gelen 'Rusya'nın anlaşmaya riayet edip etmeyeceği konusunda şüpheler var' açıklamalarını "Anlamsız" olarak nitelendiren bakanlık, Suriye ordusunun anlaşmaya uyduğunu, ABD destekli muhaliflerin bölgelerinden ise hâlâ havan topu atışları yapıldığını iddia etti.

Moskova'ya göre ABD, muhalif grupları, eski adı Nusra Cephesi olan Şam'ın Fethi Cephesi gibi örgütlerle aralarına mesafe koymaları konusunda da ikna edebilmiş değil.

Suriye'deki çatışmaların uzun süredir hiç olmadığı kadar azaldığını dün duyuran Birleşmiş Milletler (BM), yardım TIR'larının sınırda beklemesinden Şam rejimini sorumlu tutmuştu.