Ekonomi Bizler inandık siz de inanın

Bizler inandık siz de inanın

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli kömürle yatırımlarıyla ilgili süreçte bankalara ve özel sektöre çağrıda bulunan Berat Albayrak, sektörün gelişmesi için akademisyenlerden daha çok katkı beklediklerini söyledi

Bizler inandık  siz de inanın

Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla büyümeye devam edeceğini, bunun için gereken desteği vereceklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kömürle ilgili çalışmalarda çevre kriterlerine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Çayırhan sahası için birçok değerde Avrupa’nın, Batı’nın kriter kabul ettiği değerlerin neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriterleri koyduk. Şimdi soruyorum, kim daha çevreci? Türkiye, emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında” dedi.
Albayrak, 1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılış konuşmasında, yerli kömür sektörünün Türkiye için istihdam, gelişme, strateji gibi alanlarda büyük önem ifade ettiğini söyledi.
7 milyon ton bulundu
Enerji Bakanı Albayrak, yerli kömürde önemli bir süreci başlattıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yerli kaynaklarımız özelinde kömürde bu performansın ortaya konulması noktasında son 10 yıldaki aramalarımızda 7 milyar tondan daha fazla bir rezerv bulduk. Bunları değerlendirmeyecek miyiz? Birçok havzada büyük oranda kömür rezervi var. Bu rezervin bizim için başka bir anlamı daha var. Eski rezervlere oranla kalorifik değer daha yüksek yeni keşifler bunlar. Bu ekonomik açıdan çok önemli bir unsur. Türkiye yeni rezervlerle birlikte çok önemli bir adım attı. Yolun başındayız. Sadece kömür alanında değil, diğer madenler açısından da yeni dönemde Maden Tetkik Arama (MTA) başka rol oynayacak. Ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuz. Bu alanın önemli bir kısmını kömür oluşturacak, ama diğer maden çeşitleri için de yoğun bir seferberlik başlattık. 2017 itibarıyla asgari hedefimiz 1 milyon metre derinde sondaj yapmak. Sonrasında bu miktarın da üzerine çıkmak zorundayız. Çünkü haritada henüz aramadığımız bölgeler var. Bu haritayı tamamlamak istiyoruz.”
Havadan, karadan...
Aramacılık faaliyetleri için teknolojinin de en üst düzeyde kullanılacağını aktaran Bakan Albayrak, bu dönemde karadan ve havadan aramacılık yapılacağını, havadan yapılacak aramalar için iki helikopterin bulunduğunu anlattı.
Albayrak, finans sektörüne, yerli kömür sektörüne daha fazla inanmaları ve katkı yapmaları için çağrıda bulundu. Madencilik firmalarına da çağrıda bulunan Albayrak, şunları kaydeti: “Çevre vurgusunu kesinlikle hiçbir projemizde ihmal etmeyin. Üretim hırsına kapılarak, daha fazla üreteyim hırsına aldanmayın. Tamamen bilimsellik içinde olması gerektiği kadar üretin.”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 30 olduğunu söyledi. Altunyaldız, Türkiye’nin yerli kömürdeki mevcut kurulu gücünün 10 binden 30 bin megavatlara kadar çıkabileceğini söyledi.
‘MTA’dan yurtdışı çıkarması
Enerji Bakanı Berat Albayrak, MTA’nın, Afrika başta olmak üzere, yurt dışında da aramacılık faaliyetlerine başlayacağını ve daha hızlı netice alabilmek için kamu-özel ortaklığıyla hareket edebileceğini söyledi. “Türkiye’nin taşı toprağı altın diyoruz, taşında toprağında ne kadar hangi maden var, bunu bilmemiz lazım” diyen Albayrak, bu verileri en doğru şekilde kullanarak ülkenin büyüme vizyonunu daha güçlü bir şekilde destekleyeceklerini bildirdi.