Dünya Blair Irak işgali için özür diledi

Blair Irak işgali için özür diledi

07.07.2016 - 15:28 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin işgale dahil olmasını soruşturan Chilcot raporunun açıklanmasıyla hedef tahtasına oturan eski başbakan, "Hatalar karşısında pişmanlık duyabilirim ve bu konuda birçok şeyden pişman olabilirim. Bütün sorumluluğu üstleniyorum" dedi.

Blair Irak işgali için özür diledi

İngiltere'nin, Irak'ın istilasına katılma süreciyle ilgili dün açıklanan raporun merkezinde yer alan eski Başbakan Tony Blair, hatalar karşısında pişmanlık duyabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Irak'ın işgali konusunda birçok şeyden pişman olabileceğini belirten Blair, "Fakat gerçekten içten bir şekilde eğer bu şekilde hareket etmemiş olsaydık, dünyanın çok daha kötü bir pozisyonda olacağına inanıyorum" diyerek savunma yaptı.

Gazetecilerin karşısına çıkan Blair, Saddam Hüseyin'in devrilmesinin başbakanlık görevinde bulunduğu 10 yılda verdiği 'en zor, en sancılı ve en önemli' karar olduğunu söyledi. Bahane öne sürmeden bütün sorumluluğu üstlendiğini söyleyen Blair, 'herkesin düşündüğünden daha fazla keder ve pişmanlık hissettiğini söyledi ve özür diledi.

Yedi yıl beklenen rapor

İngiltere’nin Irak'ın işgaline katılma sürecine yönelik soruşturmayı 2009-2011 yıllarında yürüten emekli bürokrat Sir John Chilcot’ın 2 milyon 600 bin kelimelik raporu dün kamuoyuna açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Raporda, Londra yönetiminin işgale barışçıl seçenekler tükenmeden katıldığı belirtilerek, "Askeri eylem o an için son şans değildi" denmişti.

Irak'ın sahip olduğu iddia edilen kitle imha silahlarıyla ilgili Tony Blair başbakanlığındaki İngiliz hükümetinin değerlendirmelerinin yeterli gerekçeye sahip olmadığı kaydedilen raporda, Saddam Hüseyin'in kimyasal ve biyolojik silah üretimine devam ettiğiyle ilgili istihbaratın sağlam dayanaktan yoksun olduğu vurgulanmıştı.

Chilcot soruşturması, Blair'in halefi Gordon Brown tarafından başlatılmıştı.

Son üç yıldır açıklanması beklenen rapor, Bush ile Blair arasında Irak'a ilişkin telefon görüşmelerinin dökümleri ile yazışmaların yayımlanmasına İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın izin vermemesi nedeniyle ertelenmişti. Geçen yıl yaz aylarında ise bu belgelerin bir kısmının kamuoyuyla paylaşılacağı duyurulmuştu.

İngiltere, ABD öncülüğündeki Irak istilası ve işgaline 30 bin askerle katılmıştı. Askeri harekatta 179 İngiliz askeri hayatını kaybederken, bölünen, etnik ve mezhepsel çatışmadan halen kurtulamamış Irak'ta ölenlerin sayısı hakkında net kayıt yok ancak 100 bin ila bir milyon arasında değişen sayılar mevcut.