Gündem BM: İnsan haklarının açık bir ihlalidir

BM: İnsan haklarının açık bir ihlalidir

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tayland hükümetine, Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütlerinden ise tepki yağdı. Bir başka ülkeye sığınma başvurusunda bulunmak istedikleri halde Uygurların kaçtıkları ülke olan Çin’e iade edilmelerinin insan haklarına aykırı olduğu vurgulandı.

BM: İnsan haklarının açık bir ihlalidir



BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden Volker Turk, “100 kişinin iade edilmesi karşısında şoke olduk ve bunu insan hakları hukukunun açık bir ihlali olarak görüyoruz. Tayland hükümetine güçlü şekilde bu konuyu araştırmaları çağrısı yapıyor ve Tayland’dan temel uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz” dedi.
Human Rights Watch’un Tayland araştırmacısı Sunai Phasuk, “Tayland’ın Çin’in baskısına boyun eğmesi şoke edici ve rahatsız edici. Çin’de işkence ve ortadan kaybolma dahil çok ciddi insan hakları ihlalleri ile karşılaşabilirler” dedi. Human Right Watch, Tayland’ı Uygurları rızaları olmadan Çin’e gitmeye zorlamakla suçlarken, örgütün Asya direktörü Phil Robertson, “Realpolitika gerekçeleri ile Bangkok, Uygurlara büyük ağabeyleri Çin için kurban edilecek harcanabilir piyonlar olarak muamele gösterdi” ifadesinde bulundu.