Dünya BMGK Kudüs’ü görüşecek

BMGK Kudüs’ü görüşecek

18.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararının ardından, Türkiye’nin de girişimleriyle, konuya ilişkin bir tasarıyı gündemine almaya hazırlandığı belirtiliyor

BMGK Kudüs’ü görüşecek

ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesine yönelik girişimi sonrasında konu, Türkiye’nin de yoğun girişimleriyle BM Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getiriliyor. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, söz konusu tasarının bugün gündeme getirilip görüşülmesi öngörülüyor. Oylamaya sunulması beklenen taslak metin, BM’nin, Kudüs’ün statüsü konusunda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğinin altını çiziyor.
Tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedildi. Ancak ABD’nin Kudüs kararının ardından yoğun diplomasi süreci yürüten Türkiye’nin, bu süreçte de önemli rol oynadığı vurgulanıyor. Tasarının taslak metninde, Kudüs’le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, kentin nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil, “Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda” belirleneceğine işaret edildi. Tasarıda, Kudüs’ün statüsünü veya demografik yapısını değiştirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların “hukuki bağlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaşmalar gereği iptal edilmesi gereken” adımlar olduğuna işaret edilirken, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaması gerektiği yönünde çağrıya da yer verildi.
Metinde, Donald Trump yönetiminin aldığı karardan açık bir şekilde bahsedilmezken, “Kudüs’ün statüsü ile ilgili son gelişmelerden üzüntü duyuyoruz” ifadesi yer alıyor.
Genel Kurul’a gidebilir
ABD’nin söz konusu tasarıyı BMGK’da “veto etme” olasılığının çok yüksek olduğu, bu durum gerçekleşirse konunun
BM Genel Kurulu’na taşınacağı ve bu platformda 3’te 2 çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceğine vurgu yapıldı. Bu durumda BMGK kararı gibi bağlayıcı olacak bir BM Genel Kurul kararının da, Kudüs’ün statüsünün değiştirilmesine yönelik adımları önleyebileceği belirtildi.
Geçen hafta İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) toplayan ve “Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti” olarak sayılması yönünde bir kararın çıkarılmasına öncülük eden Türkiye’nin, BM sürecinde de aktif rol oynayacağı, 3’te 2 imzanın toplanması hususunda çaba göstereceğine işaret edildi.

İSRAİL iTiRAZI

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, tasarıyı “Filistinlilerin tarihi yeniden yazma çabası” olarak niteledi. Danon “Hiçbir oylama ya da münazara Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu ve her zaman öyle kalacağı gerçeğini değiştirmeyecek” ifadesini kullandı. Tasarının, BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesi beklenmiyor. ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan ülkeler arasında yer alıyor.