Gündem Böcek soruşturması okyanusu aştı

Böcek soruşturması okyanusu aştı

09.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Başbakanlığı döneminde dinledikleri iddiasıyla yargılanan polisler hakkında dinlemeleri hangi örgüt veya ülke adına yaptıklarının tespiti için başlatılan soruşturmada ilginç bir gelişme yaşandı. Savcılık, beşi halen firari olan polislerin yurtdışı bağlantılarının araştırılmasını istedi.

Böcek soruşturması okyanusu aştı


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Erdoğan’ı başbakanlığı döneminde dinledikleri öne sürülen İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) kökenli polisler Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta, eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Serhat Demir, Demir’in bacanağı Ahmet Türer ile eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da bulunduğu 13 kişi hakkında casusluk suçundan dava açmıştı. Bu dava Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürerken, savcılık, dinlemelerin hangi örgüt ve ülke adına yapıldığının tespiti için ayrı bir soruşturma başlatmıştı.

2011-2014 arası
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Serdar Coşkun tarafından yürütülen bu soruşturmada, İDB’ye yazı yazılarak, şüphelilerin yurtdışı bağlantılarının araştırılmasının istendiği anlaşıldı. Savcılık, şüphelilerin örgüt, cemaat, yabancı ülke veya yabancı istihbarat teşkilatı ile bağlantıları bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılması için, Ocak 2011 ile Ocak 2014 arasında resmi görevle veya senelik izin kapsamında yurtdışına yaptıkları seyahatlerdeki faaliyetlerine ilişkin kapsamlı araştırma yapılması talimatı verdi.
Bu kapsamda şüphelilerin yurtdışında kaldıkları oteller, kiraladıkları araçlar, eyaletler veya şehirler arasında yaptıkları seyahatler, temas kurdukları kişiler ve kullandıkları iletişim araçları araştırılacak.

Senelik izne ayrılmıştı
Böcek davası iddianamesine göre, suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan’ın böceklerin konulduğu tarihten çok kısa süre önce senelik izne ayrılarak, yurtdışı adresini Almanya’nın Stuttgart kenti olarak beyan etmesine rağmen yardımcısı Sedat Zavar ile birlikte ABD’ye gittiği ortaya çıkmıştı. İddianamede; Özdoğan’ın, ABD’ye gittikten sonra senelik iznini yarıda kesip yurda döndüğü, ancak bir süre sonra yine senelik izne ayrılarak ikinci kez ABD’ye gittiği anlaşılmıştı. Özdoğan ve Zavar’ın ABD’ye yaptığı bu seyahatlerin aydınlatılmaya çalışılacağı kaydedildi.

Yazarlar