Gündem Boğaziçili sosyolog Kobani’de öldü

Boğaziçili sosyolog Kobani’de öldü

14.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatlığını yapan eski TİP senatörü Niyazi Ağırnaslı’nın Boğaziçi sosyoloji mezunu torunu Suphi Nejat Ağırnaslı, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşırken öldü

Boğaziçili sosyolog Kobani’de öldü

Eski TİP senatörü, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatlarından Niyazi Ağırnaslı’nın torunu, Kadıköy HDP yöneticisi Nuran Ağırnaslı ile THKO geleneğinden gelen Hikmet Acun’un oğlu olan Boğaziçi Üniversitesi mezunu Suphi Nejat Ağırnaslı (30), Kobani’de IŞİD’le savaşırken 7 Ekim’de hayatını kaybetti.
Suphi Nejat Ağırnaslı, 22 Eylül 1984’te Konya Ereğli’de doğdu. Adını, 1921’de öldürülen TKP’nin kurucusu Mustafa Suphi ve parti sekreteri Ethem Nejat’tan aldı. Ailesinin siyasi sürgün olduğu Almanya’da büyüyen Ağırnaslı, gençliğe ilk adımlarını ise Türkiye’de attı.
ESP Parti Meclisi üyeliği yapan Ağırnaslı, demokratik öğrenci hareketlerinde ve Genç-Sen’in örgütlenişinde etkin rol oynadı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde okuyan Ağırnaslı, iş cinayetlerine direnen tersane işçileriyle dayanışmak için Tuzla yürüyüşünü örgütlerken yüksek lisans tezini de Tuzla tersanelerindeki işçiler üzerine yazdı. Ağırnaslı, yüksek lisans öğrenciliği sırasında KCK operasyonundan gözaltına alındı. Babası ve kız kardeşinin yaşadığı Almanya’ya dönen Ağırnaslı, daha sonra Kobani’deki savaşa katılmaya gitti. Ağırnaslı’nın, Kobani’de IŞİD’e karşı mücadele verirken 15-16 Haziran 1915’te Beyazıt’ta 19 arkadaşıyla birlikte asılan Ermeni sosyalisti, Paramaz’ın adını kod isim olarak kullandığı öğrenildi.

‘Saygıyla eğiliyorum’
Ağırnaslı’nın, Kobani’deki savaş sırasında 7 Ekim’de hayatını kaybettiği açıklandı. Babası Hikmet Acun, yazarı olduğu fraksiyon.org sitesinden yayınlanan mesajda, “Oğlumu, yoldaşımı, kardeşimi, Nejat’ı Kobani’de kaybettim. Önünde çok başka parlak hayatlar varken, o, devrimci dayanışmayı seçti. Sözünde durdu. Beni yanıltmadı. Bir parçam olduğunu bana hediye etti. Her acı büyüktür, tekrar yoktur. Onun önünde saygı ile eğiliyorum” denildi.

Haberin Devamı

Ders notları ‘delil’ sayıldı

Suphi Nejat Ağırnaslı, 3 yıl önce de KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı. Ağırnaslı o dönem, Milliyet’e yaptığı açıklamada, evinde yapılan 2,5 saatlik polis araması hakkında, “Baskında CD, laptop, bilgisayar, iki kitap ve ders programımı aldılar. Boğaziçi’nde dersler kısaltmalarla belirtilir. ‘Political Science’ (siyaset bilimi) dersi ‘Pols101’ olarak kısaltılır. Baskına gelen polisler ders programını alarak ‘Bunlar şifreli talimattır’ dedi. Programa örgütsel doküman diye el koydular” demişti.
Nejat Ağırnaslı’nın gözaltına alınması Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tepkisini çekmiş, arkadaşları tarafından “Cadı Avına Son” adlı bir kampanya başlatılmıştı. Annesi Nuran Ağırnaslı, oğlunun hiçbir gerekçe gösterilmeden emniyete götürüldüğünü belirterek, “Oğlumuz, ezilenlerin, emekçilerin ve mağdurların yanında sosyalist genç bir sosyologdur. Oğlumuzun hayatına, görüşlerine kefiliz” diyerek oğlunu savunmuştu. Ağırnaslı, “Biz Anonymous’uz”, “Tarihin Yapıları Tarihsel Materyalizme Giriş”, “L. Auguste Blanqui’nin Devrimci Teorileri” kitaplarını da Türkçeye çevirdi.
BURCU KARAKAŞ İstanbul

Haberin Devamı

‘Anlatılacak şey değil’

Annesi Nuran Ağırnaslı ise oğlunun ölüm haberini gece saat 01.30 sıralarında Almanya’dan arayan amcasından öğrendiğini söyledi. “Twitter’dan paylaşmışlar herhalde. Ondan sonra ben de gördüm sosyal medyada, öyle öğrendim” diyen Ağırnaslı, oğlunun 7 Ekim’de öldüğünü söyledi.
Ankara’da oturan annesi Leman Ağırnaslı’ya torununun öldüğünü duyurmamaya çalıştıklarını söyleyen Ağırnaslı, “Mümkün olduğu kadar ona haber vermeyeceğiz” dedi. Oğluyla en son bu Ağustos ayında görüştüğünü belirten Ağırnaslı, “Gideceğinden haberim yoktu. Ağustos içinde görüştük. Almanya’ya gidecekti. Bir kızım da Almanya’da oturuyor. Anlatılacak gibi bir şey değil. Ne söyleyeyim. Şu anda çok fazla bir şey söyleyebilecek durumda değilim” diye konuştu. Ağırnaslı, “Cenazeyi nasıl getireceksiniz?” sorusuna, “Oradan haber almaya çalışıyoruz. Daha o taraftan bu tarafa geçmesini bekliyoruz. Oradan haber bekliyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Dedesi Deniz’lerin avukatı

Ağırnaslı’nın dedesi Niyazi Ağırnaslı, 1961-1966 arasında TİP senatörlüğü yaparken, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı savunan avukatlar arasında yer aldı. Son olarak HDP Kadıköy yöneticiliği yapan Nuran Ağırnaslı ile THKO geleneğinden gelen Hikmet Acun’un oğlu olan Ağırnaslı’nın teyzesi Nil ise Semih Orcan’la evli. Semih Orcan ise Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la birlikte yargılanmış ve 15 yıl hapse mahkûm olmuştu. Devrimci 68’liler Federasyonu üyesi olan Orcan da Ağırnaslı’nın Kobani’de öldüğünü sosyal medyadan öğrendiğini söyledi. Orcan, “Biz de internetten öğrendik. Gideceğinden haberim yoktu. Türkiye’ye nasıl getirileceğine ilişkin bir bilgimiz yok. Babası ile uzun süredir görüşmüyorum. En son görüşeli 6 ay falan oluyor. Babasıyla birlikte oturuyordu” diye konuştu.

Yazarlar