Bolu Bolu'daki Fetö/Pdy Davaları

Bolu'daki Fetö/Pdy Davaları

08.03.2018 - 18:56 | Son Güncellenme:

Bolu'da FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında görülen 3 farklı davada, 2 kişinin yargılanmasına başlanırken, 4 kişinin yargılanmasına devam edildi Tanık M.Ş: " M.G. bana 'ezan ve saladan rahatsız oluyoruz. Ezan ve salayı kapat kapatmazsan biz sustururuz' şeklinde bir şeyler söyledi. O sırada N.I.'da onu destekledi" Tanık M.E: "N.I. kendisinin dualı olduğunu bu nedenle işlerinin hep rast gittiğini istese Bolu’yu satın alabilecek güce sahip olduğunu söyledi. Kendisine, 'biz de çalışıyoruz ama sen gibi para kazanamıyoruz' dedim. Bana Amerika’da bulunan Fetullah Gülen ile sıkı bağının olduğunu, kendisini koruyup kolladığını, gerekirse iş verdiğini, yaptığı işlerde önünü açtığını, çok işinin olduğunu yapacak kişi bulamadığını söyledi" "Mor Beyin" mağduru olduğu iddia edilen bir sanık beraat etti

Boludaki Fetö/Pdy Davaları

BOLU (AA) - Bolu'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında haklarında dava açılan 2 kişinin yargılanmasına başlanırken, 4 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Bolu Ağır Ceza mahkemesinde görülen 3 ayrı duruşmaya, tutuklu sanıklar Nurettin Zencirli ve Abdülkadir Odacı ile tutuksuz sanıklar A.G, N.I, K.A, O.A. ve avukatları ile yakınları katıldı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından okutulmaya başlanan salalardan rahatsız olduklarını belirterek, cami imamından salaların susturulmasını isteyen A.G. ile N.I'ın yargılanmalarına devam edildi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen cami imamı M.Ş, sanıkların okunan salalardan rahatsız olduğu için kendilerini şikayet ettiğini söyledi,

Darbe teşebbüsünden bir gün sonra yatsı namazını kaldıktan sonra eve gittiğini ve bir süre sonra dışarı çıktığında sanıkları bir mahalle sakininin evinin bahçesinde çay içerken gördüğünü anlatan imam M.Ş, "M.G. bana 'ezan ve saladan rahatsız oluyoruz. Ezan ve salayı kapat kapatmazsan biz sustururuz' şeklinde bir şeyler söyledi. O sırada N.I. da onu destekledi. Fakat tam olarak ne söylediğini hatırlamıyorum. Ama ezan ve saladan rahatsız olduğunu anlayacak sözler söylemişti." dedi.

Haberin Devamı

Tanık M.E. ise N.I. hakkında beyanda bulundu

Kendisinin inşaat işleri ile uğraştığını ifade e eden M.E, "2014 yılında N.I'nın kümes işini yaptım. Duvar ördüğüm esnada yanıma geldi. Yaptığım iş üzerine aramızda muhabbet başladı. N.I. kendisinin dualı olduğunu bu nedenle işlerinin hep rast gittiğini, istese Bolu’yu satın alabilecek güce sahip olduğunu söyledi. Kendisine, 'biz de çalışıyoruz ama sen gibi para kazanamıyoruz' dedim. Bana Amerika’da bulunan Fetullah Gülen ile sıkı bağının olduğunu, kendisini koruyup kolladığını, gerekirse iş verdiğini, yaptığı işlerde önünü açtığını, çok işinin olduğunu yapacak kişi bulamadığını söyledi." diye konuştu.

Bir süre telefonla konuşan sanığın daha sonra yanına tekrar gelen N.I'nın "Ben Fetullah Gülen ile birebir telefonla görüşebilen bir adamım. 'Biz çok güçlüyüz' dediğini aktaran tanık M.E., "Yaptığımız işlerde bizden cemaat adına para isteyen şahıslar olup olmadığını sordu. Ben de bir kişinin zaman zaman para istediğini vermediğimizde işlerimizi durdurduğunu söyledim. Bunun üzerine bana bunun sorun olmayacağını söyleyerek, 'Sen bir verirsin o beş gönderir dedi." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

M.E. sanığın FETÖ/PDY üyesi olduğuna bu konuşmasından sonra karar verdiğini de belirtti.

Sanık N.I, hakkındaki beyanları kabul etmediğini ifade ederek, "M.E. ile alacak verecek meselesinden dolayı icralık olmuştuk. Bu beyanlarını kendisini icraya verdiğim için verdiğini düşünüyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 19 Nisan'a erteledi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir başka duruşmada ise haklarında FETÖ/PDY üyeliiğinden dava açılan K.A. ile Ö.A'nın yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, dijital materyallerinin çözüm içerikleri henüz mahkemeye ulaşmayan K.A'nın dosyası ayrılarak, duruşması 26 Nisan'a ertelendi.

ByLock kullandığı iddiası ile meslekten açığa alınan ve yapılan soruşturmalar sonucunda "Mor Beyin" mağduru anlaşılarak görevine iade edilen Ö.A.'nın ise beraatına karar verildi.

Haberin Devamı

Bir başka duruşmada ise FETÖ/PDY üyeliği suçlaması ile tutuklu yargılanan Nurettin Zencirli ile Abdülkadir Odacı'nın yargılanmasına başlandı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Abdulkadir Odacı, kendisinin 2012 yılında üniversite okumak için geldiği Bolu'da kalacak yer bulamadığı için örgüte ait evlerde kalmaya başladığını ifade ederek, "Yaklaşık 1.5 yıl bu evlerde kaldıktan sonra ayrıldı. Benim Doruk Akademi Gençlik Derneğine üye olduğum ifade edilmiş. Ama ben bu derneği hiç duymadım ve üye olmadım. ByLock kullandığım iddiası da doğru değildir. Sonu 7425 ile biten GSM hattı bana aittir ve benim tarafımdan kullanılmıştır. Ama ben bu programı kullanmadım." dedi.

Mahkeme başkanı, sanığa hitaben şifresi "KALBİM3710" kullanıcı adı da "ALİ3737" olan ByLock hesabının kendisine ait olup olmadığını sorması üzerine Odacı, kendisinin bu programı kullanmadığını bu nedenle kullanıcı adı ve şifresinin olmadığını savundu.

Daha sonra savunma yapan Nurettin Zencirli de kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Sonu 9670 ile biten GSM hattını kendisinin kullanmadığını ileri süren Zencirci, savunmasında şunları söyledi.

"Bu hattı benim kullandığıma yönelik tespitin nasıl yapıldığını bilemiyorum. Benim örgüte ait evlerde kaldığına yönelik beyanları da kabul etmiyorum. Benim ailem de Bolu'da ikamet ediyordu. Bu nedenle ailemle birlikte kaldım. Bank Asya'da Hesabım olduğu doğrudur. 2014 Eylül ayında elime geçen bir miktar parayı katılım bankası olduğu için buraya yatırdım. Bir talimat almadım. Eğer bir talimat almış olsaydım banka TMSF'ye geçtikten sonra para yatırmaya devam etmezdim."

Mahkeme başkanı, sanığın kullandığı iddia edilen "NURİ14" kullanıcı adı ve "NURİ.14" şifreli ByLock hesabında yer alan "Adım Nurettin Zencirli, TC Numaram 508...., Telefonum .... 9670. İkinci tel yok, e-mail yok, araç plakası yok. Yönetim memuruyum. Büyük bölge talebe mesulüyüm" ifadelerinin geçtiğgi mesajlajmayı okuyarak, neden böyle bir mesaj attığını sordu.

Sanık, Zencirli kendisinin ByLock kullanmadığını yineleyerek, bu mesaj içeriği hakkında bilgisinin olmadığını savundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı tanıkların dinlenmesi için 24 Mayıs tarihine erteledi.