Gündem Bonzai belası

Bonzai belası

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bonzai sadece büyük kentlerde değil Anadolu’nun birçok yerinde gençleri zehirliyor. 14 yaşındaki çocuklar bonzaiden acil servise getiriliyor.

Bonzai belası

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Ramazan Cahit Temizkan, Refika Yıldız, Önder Kılıçaslan, Merve Aslantaş ve Kenan Kocabay, acil servise bonzai zehirlenmesi şikayetiyle getirilen çocukları inceledi. 14-17 yaş aralığında erkeklerden oluşan vakaların, yüzde 75’inin 112 acil servis ile hastaneye getirildiği; yüzde 25’inin ise kendi imkanlarıyla acile başvurduğu anlaşıldı. Sentetik uyuşturucu ‘bonzai’den zehirlenen gençlerin yüzde 25’inde bilinç bulanıklığı, yüzde 12.5’unda ajitasyon tespit edilirken, bu hastaların yüzde 12.5’i yoğun bakımda 24 saat takip edildi.

Haberin Devamı

Vücut örneklerinde bonzai bulunan birçok hastada, aynı zamanda başka madde kullanımının da tespit edildiği, 1 hastada amfetamin, ecstasy, cannabiol, 11-coch-thc isimli madde, 3 hastada bonzai ve ecstasy, 1 hastada bonzai ve eroin, 2 hastada bonzai ve amfetamin, 1 hastada bonzai ve alkol kullanıldığının anlaşıldığı vurgulandı.

‘Aileler eğitilmeli’

Araştırmada şöyle denildi: “Vücut örneklerinde bonzai pozitif tespit edilen hastaların yüzde 75’i çoklu madde kullanmıştır. Kurumumuza başvuran olgular arasında madde kullanımının 14 yaşa kadar indiği tespit edilmiştir. Bu veriler toplum ve ergen sağlığı açısından uyarıcı niteliktedir. Adolesan yaş grubunda psikotrop madde kullanılmasının önlenmesi açısından ailelere ve eğiticilere eğitim verilmelidir.”

Haberin Devamı

Erkekler riskli grupta

AMATEM ve Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nin yaptığı araştırmada alkol ve madde kullanımıyla cinsiyetin etkisi belirlendi. 172 erkek ve 285 kadının yer aldığı araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 82’si, kadınların yüzde 70.2’si bir yıl içinde birkaç yudumdan daha fazla alkol aldığını söyledi. Esrar kullananların oranı ise erkeklerde yüzde 35.5, kadınlarda yüzde 10.2 olarak olarak tespit edildi.

Yazarlar