Ekonomi Borçlar yeniden yapılandırılacak

Borçlar yeniden yapılandırılacak

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci şans tanıyan, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam kabul edilerek yasalaştı. Yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında tutulacak.

Borçlar yeniden yapılandırılacak

Yasayla öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

l Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları, SGK, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırılacak.

l 31 Mart 2017’den önceki gümrük vergileri, vergi ve bazı idari para cezaları, sigorta ve sosyal güvenlik destek primleri ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası yapılandırma kapsamına alınacak.

l Gümrük ve Ticaret ile Maliye bakanlıklarına, SGK’ya, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş alacaklar, belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş bazı alacaklarının hangi şartlarla yapılandırılacağı düzenlenecek. Düzenleme kapsamında ödenecek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi için taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

l Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 30 Haziran 2017 günü sonuna kadar başvuruda bulunmaları gerekecek.

l Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na, il özel idarelerine ve belediyelere ilk taksit, 31 Temmuz 2017’ye, SGK’ya ilk taksit 31 Ağustos 2017’ye kadar ödenecek.

l Yeniden yapılandırılan borçlar bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18, il özel idareleri ve spor kulüplerinin borçları ise ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecek.

l Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

Taksitlendirme yapılacak

l Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesi halinde, borçlar teklifte belirtilen katsayılara göre artırılmış şekliyle ödenecek.

l Yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Borçlular, ödeme seçeneklerinden birini başvuru sırasında tercih edecek.

l Tercih edilen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak ancak ödemeler daha kısa sürede olabilecek. Kısa sürede ödenmesi halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

l Borçları tecil edilenlerin, tecil talep tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde tahakkuk eden ve bu kapsama giren borçları da tecil edilebilecek.

l Bakanlar Kurulu, teminatsız tecil tutarını 10 katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye, zorunlu teminat oranını yüzde 50’ye kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, yeniden kanuni orana getirmeye yetkili olacak.

Hurda araca haciz yok

l 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak, tescil kaydının silinmesi durumunda, ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi faiz ve vergi cezaları ile 31 Aralık 2016’ya kadar kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek

l Hurdaya çıkarılan taşıt üzerindeki hacizler kaldırılacak.

l İstanbul’un Silivri ve Çatalca ilçelerine bağlı bazı köyler ve bir mahallenin 130 yıldır süren mülkiyete ilişkin mağduriyetleri giderilecek.

Yazarlar