Ekonomi Borsa spor yapıyor!

Borsa spor yapıyor!

25.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalardaki dalgalanmalara karşın, Borsa İstanbul’da yüksek performansları ile tırmanışta olan spor hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 69’luk kazançla sektörlerin en fazla kazandıranları oldu

Borsa spor yapıyor

Spor Kulüpleri yılın zirvesinde. Yılbaşından bu yana piyasa değerleri dolar bazında yüzde 58 oranında artış gösteren futbol kulüpleri yüksek performansları ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türk futbol ekonomisi içerisinde en büyük pay, dört büyükler arasında paylaşılıyor. Bu dört büyük kulüp; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor. Dört büyük kulübün piyasa değeri 24 Ekim itibari ile 1 milyar doların üzerine çıktı. Piyasa değeri en yüksek kulüp 346 milyon dolar ile Beşiktaş olurken onu 341 milyon dolar ile Fenerbahçe takip ediyor. Galatasaray Sportif 276 milyon dolarlık piyasa değeri ile üçüncü sırada yer alırken, 98 milyon dolarlık piyasa değeri ile Trabzon sportif dördüncü sırada geliyor.

Dev proje dopingi

Galatasaray Sportif’in Riva ve Florya’daki arazilere ilişkin gelir getirici projeler ile ilgili beklentilerin artması hisseleri yukarı doğru taşıdı. Mevcut gayrimenkuller değerlendirilecek ve değeri yukarı çekilecek. Bu gelişme ile Haftanın ilk işlem gününde ilk yarıda yüzde 18.69 oranında değer kazanan Galatasaray Sportif’in yılbaşından bu yana getirisi ise TL bazında yüzde 122 oldu. Hisselerin çıkışında etkili olan gelişmeler cumartesi günü yaşandı.

Kulübün, 22 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında Galatasaray Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Özbek, “Riva için 2023 yılına kadar 300 milyon dolar, Florya için de 2019 yılına kadar 200 milyon dolar gelir beklentileri olduğunu ifade etti.” Yani toplamda 500 milyon dolarlık bir gelir beklentisi söz konusu. 2016 yılının ilk çeyrek döneminde 62 milyon TL zarar açıklayan, borsadaki spor kulüpleri içerisinde en fazla zararı açıklayan Galatasaray Sportif’in önümüzdeki yıllara ilişkin gelir kaynaklarının artacak olması mali performansına olumlu yönde yansıyacak. İşte bu beklenti nedeni ile hisseleri borsada değerleniyor.

Haberin Devamı

‘Gelir getirici’ hikâye kazandırır

Futbol Kulüpleri yılbaşından buyana yüksek getirileri ile dikkat çekti. Yılbaşından bu yana bakıldığında en fazla getiri Trabzon Sportif hisselerinde oluştu. Borsa İstanbul’da hisse senetleri yılbaşından bu yana ortalama yüzde 11 oranında değer kazanırken Trabzon Sportif hisseleri yüzde 138 oranında değer kazandı. Trabzon’un Akyazı beldesinde yer alan Trabzonspor Akyazı Arena stadının bitmesine ilişkin beklentiler hisselerdeki yükselişte itici güç oldu. Trabzonspor’un 2016 ilk çeyrek gelirleri 45 milyon TL oldu. Trabzon Sportif’in hemen altında yılbaşından bu yana yüzde 122 oranındaki getirisi ile Galatasaray dikkat çekiyor. Riva ve Florya’daki arazilere ilişkin gelir getirici projeler ile ilgili gelişmeler hissede yükselişi getirdi.

Napoli sürprizi!

Hisselerdeki performansı, yüzde 106 oranındaki getirisi ile Beşiktaş hisseleri takip ediyor. Vodafone Arena’nın kapılarını açması ve 2015-2016 futbol sezonu şampiyonluğu, kulübe hem maddi hem de manevi açıdan büyük avantaj sağladı. Bu sezonda Lig’e ve Avrupa’ya iyi başlaması hisselerin borsada prim yapmasını sağladı. Öte yandan Şampiyonlar Ligi 4. haftasında oynanacak olan Beşiktaş Napoli rövanş maçı 1 Kasım Salı günü oynanacak. İlk maçta 3 - 2 yenerek önemli bir galibiyet alan Beşiktaş’ın bu maçına ilişkin beklentiler de hisselerin performansına olumlu yansıyor.

Diğer taraftan yılbaşından bu yana tek kaybettiren spor kulübü Fenerbahçe oldu. Hissenin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 0.27 oldu. Fenerbahçe’nin Lig’e ve Avrupa’ya iyi başlamaması ve sahada iyi bir performans göstermemesi yatırımcısını borsa üzdü. Fenerbahçe’de yeni teknik direktör Dick Advocaat’ın gelmesiyle başlayan süreç sonrası maç performanslarının artmaya başlaması halinde, hisselerin getiride diğer kulüplerle arayı kapatmasını sağlayabilir. Fenerbahçe’de olabilecek yönetim değişiklikleri de hisse performansını etkileyecektir.

Haberin Devamı

Borsa spor yapıyor

Yazarlar